Alapfokú nyelvvizsga angolul

Az alapfokú nyelvvizsga szintje angolul a Közös Európai Referenciakeret szerint a B1 szint, ami egyben a nyelvi érettségik szintje is. Egy különbség van tudásban viszont az érettségi és a nyelvvizsga között: az érettségin elég alacsony százalékkal át lehet menni, a nyelvvizsgán viszont komolyabb tudás meglétéhez kötik azt, hogy ki is adják a nyelvvizsga bizonyítványt.

Az alapfokú nyelvvizsga angolul feltételez minimum két év angol tanulást. Ennyi idő alatt el lehet jutni a B1 szintre, ha rendszeresen és alaposan fejleszted az angolodat. Egy jó nyelvtanfolyammal vagy nyelvtanárral mindenképpen el lehet erre a szintre jutni, viszont arra figyelj oda, hogy ha a meglévő iskolarendszerben tanulod az angolt, lehet, még négy év után se vagy ezen a szinten.

Hogyan tudod megállapítani, hogy elég jól állsz-e ahhoz, hogy alapfokú nyelvvizsgát tegyél angolul?

Először is, kiindulópontnak nézd meg, hogy most milyen könyvből tanulsz. Ha Pre-intermediate szintű a könyvet, akkor elméletileg jól állsz. Illetve KER szintben ha B1-et látsz a könyvedre írva, az jó.

Ezen kívül természetesen menj fel bármelyik nyelvvizsga honlapjára és csináld meg a B1 szintű mintateszteket. Bármelyiké jó, de akár az összeset megcsinálhatod. (Euroexam, TELC, ECL, stb.)

Mire számítsál ha alapfokú nyelvvizsgázni szeretnél angolul?

Arra semmiképpen se, hogy á, ez csak egy alapfokú nyelvvizsga és ezen könnyű átmenni, hiszen csak alapfok. Az alapfok félrevezető elnevezés magyarul, mert a legtöbb embernek az van a fejében, hogy az alap az a minimum és az alap az könnyedén megcsinálható.

Nézzük egyenként a részterületeket, hogy mit kell tudnod az alapfokú nyelvvizsgán angolul!

A szóbeli kommunikáció során viszonylagos könnyedséggel ki tudod magadat fejezni az érdeklődési körödhöz és szakmádhoz kapcsolódóan. Ezen kívül ki tudod magadat fejezni gondolatait elvontabb kulturális témákban is. Érthetően tudsz folyamatosan beszélni. Az rendben van, ha kisebb szünetekkel tudod elmondani a mondanivalódat.


Az írásbeli kommunikáció során egyszerű, összefüggő szöveget tudsz írni olyan témákban, amelyek az érdeklődési körödhöz tartoznak. Nyelvtani hibák előfordulhatnak, de csak olyan mértékben, amelyek nem zavaróak a szövegértésben.

Az olvasott szöveg értését úgy képzeld el, hogy meg kell értened különböző egyszerű szövegeket úgy, hogy képesnek kell lenned megérteni a lényeges információkat például levélben, újságcikkben, brosúrában, és hivatalos dokumentumban.

A hallott szöveg értése pedig azt jelenti, hogy meg tudsz érteni lényeges információkat gyakori, mindennapi vagy munkával kapcsolatos témákban. Azonosítani tudod az elhangzott szöveg fő mondanivalóját, emellett egyes részleteket is.

Tehát összességében véve képesnek kell lenned az alapfokú nyelvvizsgán angolul egyszerű, összefüggő szöveget alkotni olyan témákban, amelyeket ismersz, vagy amelyek az

érdeklődési körödbe tartoznak. Le tudsz írni élményeket és eseményeket, álmokat, reményeket és
ambíciókat, meg tudod indokolni és magyarázni az álláspontodat és terveidet.

 

A fent vázoltak függvényében könnyen el tudod dönteni, hogy jelenleg hogyan állsz és hogy most képes lennél-e középfokú nyelvvizsgázni angolul.

 

Ha most elbizonytalanodtál, akkor sincs gond, csapj bele és tegyél érte, hogy felkészült legyél!

Vissza a bloglistához