Angol ábécé

Az angol ábécét alapvetően gyerekek angol tanítása során, illetve kezdő nyelvtanulóknak szoktuk megtanítani.

Azt hiszem az magától értetődő, hogy egy nyelv ábécéjének az ismerete az alapok közé tartozik.

Miért kell tudni az angol ábécét?

Az angol ábécét azért szükséges tudni, mert az ábécé betűi egyben a betűk nevei. Tehát ha betűznünk kell egy szót, akkor a betűk neveit kell mondanunk.

Ezt pedig úgy tudjuk a legegyszerűbben megtenni, ha sorban tudjuk az ábécé betűit. Illetve, hoppá, álljunk meg egy pillanatra! Igen, az segít, ha tudjuk az ábécét, de még nem fogja biztosítani azt, hogy gyorsan le tudjunk egy szót betűzni.

Ahhoz az kell, hogy az angol ábécé betűit nem csak sorrendben tudjuk felsorolni, hanem bármelyik betűnek csak úgy hirtelen meg tudjuk mondani a nevét.

Az úgy elég lassú, hogy ahhoz, hogy tudjuk a k betűt, előröl végig kell mondanunk az ábécét.

Pontosan mihez is kell az angol ábécé?

Ha szótárt akarsz használni, akkor mindenképpen szükséges az angol ábécé ismerete. Bár valószínűleg a te fejedben, ha a szótár szót hallod, akkor nem nyomtatott szótár fog az eszedbe jutni, hanem valamilyen online szótár.

Online szótár esetében ha nem tudod az angol ábécét, nem fog nagy veszteség érni, akkor is megtalálod a szükséges szót.

Ámde nyomtatott szótár használatánál már jóval nehezebb lenne a dolgod. Mert ott úgy találod meg az adott szót, hogy mindig a soron következő betűt keresed sorrendben. Egy ilyen keresés során jóval összetettebb agyi kapacitásra van szükség.

Ezen kívül, ha valahol megadod a nevedet, akkor is jó, ha le tudod betűzni. A te jó kis magyar nevedet máshol a nagyvilágban nem biztos, hogy könnyedén le tudják írni. De ugyanez igaz, a város nevekre, email címekre is. A félreértés elkerülése végett jobb lebetűzni.

Fordított esetben is igaz, ha neked kell valamilyen megadott email címre valamilyen információt továbbítanod, fontos, hogy oda is érjen az a levél, tehát hogy a helyes címre küld.

Főleg anyanyelviekkel való kommunikáció során fontos, hogy tudd a betűk nevét, mert ha valamit le kell írni, akkor nem fog a magyar fonetikus kimondós módszer működni. Az angol anyanyelvűek egészen egyszerűen nem tudnak szavakat fonetikusan mondani.

Nekünk magyaroknak könnyű dolgunk van, mert ha találkozunk egy angol szóval, ki tudjuk ejteni, csúnyán, magyarosan. De most nem azon van a hangsúly, hogy csúnyán, hanem hogy van egy olyan módszer a kezünkben, ami az anyanyelvieknek nincsen, azaz a fonetikus kiejtés.

Így ha például azt az angol szót látjuk leírva, hogy 'cucumber', ki tudjuk így ahogy van ejteni. De egy angol erre nem lesz képes. Ő csak azt fogja tudni mondani, hogy szí-jú-szí-jú-em-bí-íj-ár. De fordítsuk meg ezt a dolgot és tételezzük fel, hogy van egy olyan anyanyelvi, aki nem ismeri a cucumber szót, még soha nem látta és nem hallotta.

Ha meghallja (fonetikus jelekkel így tudjuk bemutatni a kiejtést: kju:kʌmbər), akkor még az is lehet, hogy így áll neki leírni qucamber.

Ez a gondolatmenet csak azt hivatott prezentálni, hogy ha nem tudod az angol ábécét és le kell diktálnod valakinek a szót, akkor, persze csakis akkor, ha egy másik magyarnak diktálod, akkor fonetikusan is menni fog. Hozzáteszem, nem az a célom, hogy ezt a megoldást bátorítsam, ez inkább egy érdekesség.

Ahogy az írásom elején említettem, kezdő szinten szoktuk tanítani az angol ábécét, mégis fentebbi szinteken is sokszor gond a betűzés. Ami néha kellemetlen érzésbe is tud hajlani. Hát, igen, egy kicsit kellemetlen az, amikor már egészen jól tud az ember beszélni, de betűzni nem.

Lássuk az angol ábécé betűit

Egyébként nem egy nagy kunszt az angol ábécé megtanulása, mert csak 26 betűből áll és ebből néhány ugyanúgy hangzik mint magyarul: f, l, m, n, o és jó néhány csak egy kicsit hangzik másképp: b, d, p, q, r, s, t, v, x, z. Szóval már csak néhány maradt, ami eléggé más: a, c, e, g, h, i, j, k, u, w, y

Csatoltan találsz egy táblázatot, amiben benne van az angol ábécé, a kiejtéssel együtt. Csak hogy gyorsan le tudd ellenőrizni, hogy tényleg neked is rendben megy-e az angol ábécé. :-)

Angol ábécé

Vissza a bloglistához