Angol középfokú nyelvvizsga tételek

Tételek vagy témakörök, lényegében egyre megy, a lényeg az, hogy úgy a legérdemesebb a középfokú nyelvvizsgára felkészülni, ha témakörök mentén építed fel a tudásodat.

Miért jó, ha angol középfokú nyelvvizsga tételeket dolgozol ki magadnak?

Elsősorban jobban átlátod, hogy milyen területeken kell szókincsednek lennie és hogy milyen témákban kell tudnod a magadat kifejezned.

Sajnos a nyelvvizsgák honlapjait böngészve nem nagyon lehet témalistákra bukkanni. Az ECL-nél van fent témakör lista, az is jó kiindulópont. Vagy akár ha az angol érettségi témaköreit nézed meg, az alapján is tudsz készülni. Az érettségi anyag esetében az emelt szintűt nézd, mert az felel meg a középfokú angol nyelvvizsga szintjének.

De még az is jó kiindulópont, ha veszel egy középfokú angol nyelvtankönyvet és az abban felbukkanó témaköröket dolgozod ki angol középfokú nyelvvizsga tételként.

Én azt szoktam javasolni a diákjaimnak, hogy készítsenek mind-map-et (elmehálót) és aköré rendezzék a gondolataikat. A mind-map vizuálisan és vázlatszerűen mutatja be a dolgokat, ezért támogatja a hosszú távú emlékezést. Emellett legyen szókincs jegyzeted is, ezzel tudod fejleszteni a szókincsedet.

Miért kell angol középfokú nyelvvizsga tételek mentén gondolkodni?

Azon kívül, hogy lényegében az életet szeleteljük fel mint egy tortát, amikor tételekről, illetve témakörökről beszélünk és átláthatóbb mintha csak úgy ömlesztve mindenre fókuszálsz, segíti a szóbeli részre való felkészülést is.

A nyelvvizsgák szóbeli részén szokott olyan részfeladat lenni, hogy egy témában önállóan ki kell fejezned a véleményedet. Ez tulajdonképpen azt takarja, hogy néhány percig képesnek kell lenned egybefüggően beszélned egy témáról.

Ha kidolgoztad az angol középfokú nyelvvizsga tételeidet, akkor nem lehet gond, lényegében működnie kell annak, hogy 4-5 percig is legyen összefüggő mondanivalód. Viszont ha nincsenek összefüggő gondolataid, akkor keserves lesz az a 4-5 perc, akkor is, ha egyszerű témakörben kell beszélned.

Úgy őszintén, ha most hirtelen megkérnélek, tudnál összefüggően beszélni - 4-5 percig - az időjárásról, mint témáról? Próbáld ki! Indítsd el a stoppert és beszélj!

Ha esetleg ez még nem megy olyan könnyedén, ne ess kétségbe! Kezdj el készülni, készítsd el saját magad az angol középfokú nyelvvizsga tételeidet!

Egy dologra viszont figyelj oda! Ha mondjuk úgy készülsz fel, hogy fogalmazást írsz a témakörökben, és azokat bemagolod, az csak egy betanult, szó szerint bemagolt szövegnek fognak hangozni. Ráadásul mi van, ha esetleg egy következő sor nem jut eszedbe? Leblokkolsz? Szépen továbblépsz? Kétesélyes a dolog...

De ha vizuális módon közelíted meg a dolgot, akkor folyékonyabban fogod tudni előadni a témádat. Az adott témán belül legyen 4-5 altémát és lényegében végig tudsz lépegetni a témákon és mindegyikről beszélni egy percet. Ez így sokkal könnyebb! Csak fel kell idézned magadban az előre elkészített mind-map-et.

Kiindulási pontnak itt van az ECL témakör listája, ennek mentén ki tudod dolgozni az angol középfokú nyelvvizsga tételeidet.


1. The individual
 

2. Partnership


3. Family

4. Place of living

5. Travelling/transport


6. Shopping/shops


7. Communication/keeping in contact


8. Services


9. Culture/entertainment


10. Time/weather
 

11. Health/illnesses


12. Sport


13. Media


14. Hobby


15. Studying/work


16. European Union
 

17. Culture and civilisation


18. Public life


19. Environmental protection


20. Current topics/events
 

 

Vissza a bloglistához