Angol nyelvtan és motiváció?

Hogyan motiváld magadat az angol nyelvtan fejlesztésében?

Motiváció nélkül nehézkes a tanulás és ez így igaz akkor is, amikor az angol nyelvtanod fejlesztésén fáradozol.

Miért is annyira fontos a motiváció? Nos, a motiváció a motor, illetve maga az üzemanyag, ami a fejlődésedet hajtja előrefelé. A motiváció egy olyan érzelmi energiatöltet, ami előrefelé hajt.

Mennyi adag motiváció szükséges az áhított cél eléréséhez?

Ez személyenként eltérő lehet. Vannak, akik eleve nagyon ambiciózus emberek és szinte bármit könnyedén elérnek, amit a fejükbe vesznek, és van akinek még magát a motivációt és nehézkes megtalálnia.

Mert az természetesen nem elég motiváció, hogy valaki tudja, hogy jobbá kellene tennie az angol nyelvtanát, vagy hogy kellene nyelvvizsgáznia.

Nem, az igazi motivációtól hajtott egyén nem ilyen szavakat tűz a zászlajára, hogy 'kellene', meg 'jó volna'. Az 'elérem' meg a 'májusra a kezemben lesz a nyelvvizsga' és ' három hónap múlva sokkal jobb lesz az angol nyelvtanom' inkább vallanak egy motivált személyre.

Ha csak úgy magától nem jelenik meg a motiváció, mit lehet tenni? Hogyan tudod megállapítani, hogy nincs benned elég motiváció egy cél elérésére?

Nagyon egyszerű. Mióta is tanulod az angolt? Régóta? 4-5-6-8 éve? És milyen szinten állsz? Ó, hát elég lenti szinten? Ennyi idő alatt? És mit tettél, hogy fejleszd a tudásod? Ja, tanulgattál, próbálkoztál? Na ez így tipikusan olyan helyzetre vall, ahol nincsen elég töltet az előrehaladáshoz.

Azt most ne firtassuk, hogy ez kinek a 'hibája', az iskoládé, a tanáré, a könyvé, vagy netalán a tiéd?

Szóval, hogyan is lehet megtalálni azt a híres-neves motivációt?

Én azt javaslom, hogy forduljunk az érzésekhez, mert azok olyan hajtómotorok, ami az élet minden területén előrelökik az embert. Az érzések és érzelmek generálják az energiát bármilyen cselekvéshez. Ez igaz akkor is, amikor az angol nyelvtan fejlesztésével akarsz foglalkozni.

Nézd meg magadban, hogy mit kapsz cserébe azért, hogy felfejleszted az angolodat? Mi az az érzés, amit akkor tudhatsz magadénak, amikor tökéletes angol mondatokat tudsz létrehozni? Nem gabalyodsz bele az angol nyelvtan rejtelmeibe és a szavak is ömlenek belőled. Büszkeség, boldogság, megkönnyebbülés? Ezek természetesen mindenki életében másképp alakulnak és mindenkinek saját magának kell felépítenie a motivációjának fő vezérfonalát. Senki nem adhatja a szádba, hiszen akkor az nem belőled fakad, nem a tiéd és nem is fog igazából előrevinni.

Szituációt is nyugodtan képzelj el magadnak. Például azt, hogy a munkahelyeden kapsz egy külföldi kollégától egy levelet, amiben egy problémáról kérdez. Milyen az az érzés, amikor simán válaszolsz rá? Büszkeség, elégedettség, hogy ezt is elintézted és könnyedén ment a fogalmazás. Vagy azt is elképzelheted, milyen érzés lesz, amikor a főnöködnek beszámolsz arról, hogy te ezt letárgyaltad és elismerést kapsz az eredményért.

Tehát amikor felépíted a motivációdat, nagyon fontos, hogy valami nagyon jó, nagyon kellemes érzést tudjál magadnak megjeleníteni. Ezt a képet tartsd meg magadnak és ez vezéreljen. Az, hogy 'kéne', meg 'jó lenne' ugyebár nem elég. Az csak olyan álmodozós-féle elgondolás és nem megvalósítós.

És ha netalán megjelennének a negatív képek, hogy á, ez nem fog sikerülni? A negatív képet és érzést száműzni kell, helye nincsen! Fújd el messzire, vagy csomagold be és dobd be a kukába. A lényeg, hogy tüntesd el a rossz érzést! És ezután rögtön jelenítsd meg a pozitív képet! Remélem jó vagy vizualizálásban, mert ez a nyelvtanulás egyik lényeges alapeleme. Ha kevésbé megy, akkor gyakorold, mert hosszú távon ez segít hozzá a sikerhez!

Ha tetszett a cikk, akkor még itt is tudsz a motiváció és angol tanulás témával kapcsolatban olvasni! <<Klikk ide!>>

Ha pedig az angol nyelvtanodat szeretnéd fejleszteni, itt egy lehetőség: <<klikk ide!>>

Vissza a bloglistához