Angol nyelvtan nyelvvizsgára

Hogyan készülj fel a nyelvvizsgák nyelvtan részére?

Én az erre való felkészülést két részre szedném.

Először is magával a nyelvvizsga rendszerrel is érdemes megismerkedni, azaz, hogy milyen típusfeladatok vannak és mit várnak el azon az adott nyelvvizsgán. Ehhez érdemes tanulmányozni az értékelési útmutatókat is, valamint érdemes néhány, az adott nyelvvizsgára jellemző típusfeladatot is megcsinálni.

Az értékelési útmutatót azért nézd át, mert fekete-fehéren ott van leírva, hogy mi az, amit tudnod kell és így legalább szembesülsz azzal, hogy milyen hiányosságaid vannak az angol nyelvtan területén.

Persze lehet, hogy egy ilyen jellegű leírás neked nem sokat mond, ami lehet amiatt, hogy eddig úgymond spontán használtad a nyelvet és még nincsen meg az a rendszerezett és megértő tudásod, amivel mondjuk egy angol tanárnak mindenképpen kell rendelkeznie az angol nyelvtannal kapcsolatban.

Ezt természetesen nem jelent akadályt, de azért lehet, hogy jó ötlet, ha egy nyelvtanárral is átbeszéled ezeket a pontokat.

De ezen persze ne akadj fent, van ennél sokkal fontosabb is.

Mégpedig a típusfeladatok. Ez azt jelenti, hogy érdemes megismerkedni azokkal a feladatokkal, amelyeket majd magad előtt fogsz látni a nyelvvizsgán. Ez azért hasznos, mert magabiztosabbnak fogod magadat érezni a vizsgán, gondolj csak bele, te már ismerős anyagként fogod a kezedbe venni, ha készültél, szemben egy olyan vizsgázóval, aki esetleg akkor lát maga előtt először ilyen anyagot.

Ezen kívül, ha megcsinálsz néhány tesztet, itt is feketén és fehéren fogod látni, hogy mi az, ami megy és mi az, ami nem.

Ha stabil és megalapozott nyelvtani tudásod van, akkor semmilyen teszt nem fog zavarba ejteni, hiszen tudod hogyan kell használni a nyelvet.

És itt most visszautalnék arra a fentebbi pontra, ahol arról beszéltem, hogy ha nem érted az elvárásokban használt nyelvezetet, ami az angol nyelvtani tudásról szól (hogy milyen követelmények vannak és mit pontoznak), az még nem akadály. Ha természetesen használod jól a nyelvet, akkor semmiképpen nem számít.

Hogyan lehet természetesen jól használni a nyelvet, úgy, hogy az még akár egy nyelvvizsgán is átsegít?

Ha éltél kint nyelvterületen, tanultál vagy dolgoztál kint. És akkor is abban az esetben, ha választékos módon használtad a nyelvet, amibe beletartozik az is hogy anyanyelvi és tanult emberek környezetében használtad. Ebben az esetben zsigeri szinten ivódik beléd a nyelv, annak minden nyelvi elemével együtt. Ebben az esetben nem is érdekes, hogy tudsz-e nyelvtani definíciókat, illetve címkéket aggatni bizonyos nyelvi formákra.

Ha nem volt adott az életedben, hogy anyanyelviekkel mozogj együtt, akkor pedig jó esetben van mögötted már néhány évnyi tanulási tapasztalat, ahol rájöttél, hogy a tanulási folyamatban mind a négy készség terület rendkívül fontos és figyelmet fordítottál ezek egyenlő arányú fejlesztésére.

Na ez az a másik nagy terület, amit a nyelvvizsgarendszeren kívül nagyon fontosnak tartok. Az alapos építkezés, ahol nagyon stabil angol nyelvtan tudást építesz fel.

Ez a két út van. Vagy eleve használod a nyelvet, vagy nagyon alaposan felépíted.

Te melyik változatban nyomod?

Mindkettő egyformán jó és hasznos, csak annyi, hogy két különböző út visz a tudás felé. :-)

Vissza a bloglistához