Angol szavak tanulása - hogyan a legjobb?

Te melyik csoportba tartozol, azok közé, akik pikk-pakk meg tudják tanulni a szavakat, vagy azok közé akik nagyon gyorsan elfelejtik őket?

Mindenki másképp tanul, más tanulási stratégiákat részesít előnyben. Van, aki könnyen memorizál dolgokat, van aki kevésbé.

Hogyan a legjobb angol szavakat tanulni?

Nyelvtanulás esetén általánosságban azt mondhatjuk el, hogy az tud könnyen megtanulni egy nyelvet, és ehhez tartozóan az angol szavak tanulása is annak megy jól, akinek jó a memóriája.

Minél több mindent képes bepakolni a nyelvtanuló az úgynevezett munkamemóriába, annál jobban tud operálni az oda bepakolt dolgokkal, mint például a szavakkal.

A munkamemórából kerül át ezek után a rövid távú memóriába az új információ és onnan át a hosszú távúba.

Tehát már onnan megjósolható, hogy valaki mennyire tud könnyen tanulni egy nyelvet, hogy hány egység szót tud a tanár után mondani. Azaz, az angol szavak tanulásának sikere nagyban függ a memória kapacitásától.

Ezen kívül, ha vizuális típus vagy, szintén valószínűleg könnyen tudsz szavakat tanulni. Én annak idején, amikor még tanultam az angolt, általában a könyvben a szövegben irkáltam bele a szavakat, vagy a könyv szélére jegyzeteltem, vagy a szavak fölé írtam a jelentést.

Így a könyv adott oldalának a kinézete, a képek, a szövegek, a tartalom nagyon sokat segítettek, mert ezek mind az emlékezést segítették.

Ez azért volt hasznos, mert ha belegondolunk, hogy a szótárfüzet vezetésével ellentétben mennyi minden úgymond emlékezést segítő elem létezik, akkor nyilvánvaló, hogy így sokkal könnyebb az emlékezés és hatékonyabb az angol szavak tanulása.

Az angol szavak tanulását úgy tudod elképzelni mint egy link hálózat kiépítését. Számos elem kapcsolódik egymáshoz. Lehet, hogy éppen az adott oldal színvilága lesz az a kulcs, ami segíti az emlékezést.

Ott volt az a szó, ami mondjuk az autóvezetéssel kapcsolatos, volt egy nagy narancssárga autó a képen, ami nagyon tetszett és ezzel már kapásból egy kép és egy érzés is társult a szóhoz. Körülbelül így képzeld ezt a fajta memorizálási módot.

Ez természetesen nem mindig ennyire tudatos folyamat, a legtöbb tanulónál automatikusan működik, de ha átgondolod ezt a lehetőséget és jobban odafigyelsz rá, akkor még jobb eredménnyel tudod alkalmazni.

Gondolom ezek után már érzed, hogy a szótárfüzetben vezetett szavak mennyire egyszerű és kevésbé megjegyezhető módon vannak tálalva és talán ez a legkevésbé hatékony tanulási mód az angol szavak tanulása esetén.

Természetesen vannak azok a tanulók, akik csak úgy ránézésre meg tudnak jegyezni szavakat és náluk még akár az is működik, hogy szótárfüzetből bemagolják a szavakat.

De mi van azokkal, akik rendre úgy járnak, hogy hiába tanulják a szavakat, egészen egyszerűen nem tudják megtanulni őket?

Nekik azt ajánlom, hogy tudatosan színesítsék ki a szavakat. Kapcsolják őket pozitív érzésekhez, színekhez, mozgáshoz, halláshoz, satöbbi. Be lehet kapcsolni az összes érzékszervet! A tárgyak esetében könnyű dolgunk van, azokat a legkönnyebb megeleveníteni.

A cselekvéseket is fel lehet ruházni minőségekkel. Ha mondjuk futásról van szó, akkor képzelj magad elé egy futó embert, aki könnyedén fut, vagy nagy szökellésekkel fut, esetleg van egy piros színű futócipő a lábán. Minél színesebben és érdekesebben képzeled magad elé a cselekvést, annál jobban meg tudod jegyezni.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy a szavakat ne csak önmagukban tanuld meg, hanem kösd egyéb elemekhez és kifejezésekhez! Ne csak azt tanuld meg, hogy 'run', hanem 'run in the morning', 'run in the forest', 'run with friends'. Tehát amikor kiírod a szót, akkor írjál több kifejezést is vele!

Amikor mondani szeretnénk valamit, akkor az segíti a mondanivalónkat, ha több elem kerül elő a tudástárunkból, mert ha önálló szavakra próbálunk egyesével fókuszálni, akkor abból nagyon nehezen fog folyékony beszéd kerekedni.

Szóval, amit mindenképpen javasolni tudok, tedd élővé a szavakat és rendezd őket hálóba, vagyis ne önmagukban egyesével tanuld a szavakat, hanem kifejezésekként!

Vissza a bloglistához