Angol szövegek

Az angol gyakorlásának egyik remek módja, ha különböző szövegeket olvasol angolul. De milyen szövegekkel a legérdemesebb foglalkoznod? 

Nézzük sorjában, hogy milyen lehetőségeid vannak.

  • Dalszövegek
  • Versek és mondókák
  • Rövid történetek
  • Könnyített olvasmányok
  • Hangoskönyvek és regények
  • Hírek
  • Weblapok
  • Wikipedia
  • Feliratos filmek
  • Termékeken feliratok

A dalszövegekről összességében annyi a véleményem, hogy lehetnek jók, de azért óvatosan kell őket megválogatni. Szlengre ugyebár nincs szükséged, hogy ki mennyire szerelemes, mennyire imádja valakinek a testét, vagy hogyan lehet jól betépni, na az se annyira hasznos. De azért vannak olyan angol dalszövegek, amelyeknek van mondanivalója és az elemei simán átemelhetőek a hétköznapi művelt emberek között használt beszédbe is. 

A versek és mondókák azért jók, mert a nyelv ritmusát és érzésvilágát adják át. Az iskolai keretek között tanult angol tudásból sokszor pont ez hiányzik, a nyelv igazi alapját mindig gyerekkorban tanuljuk meg mondókákon keresztül. A versek pedig a nyelv játékosságát és valódi érzésvilágát képesek visszatükrözni.

Rövid történetek olvasásához még talán azok is neki tudnak állni, akik egyébként nem szeretnek olvasni. Ezek általában nem nagyon bonyolult történetek, ami érthető a rövidségük miatt. Itt egy oldal, ahol találsz ingyenesen letölthető rövid történeteket: https://www.bookrix.com/books;short-story,id:55.html

A könnyített olvasmányok elsősorban azért szuper anyagok, mert különböző szintekre át van szabva a szókincsük, így garantáltan találsz olyan nehézségű könyvet, ami a te szintednek megfelelő.

Hangoskönyv formában a könnyített olvasmányok is léteznek, és természetesen eredeti könyveket is olvashatsz, illetve hallgathatsz ilyen formában. Ennek az az előnye, hogy nem csak látod az angol szöveget, hanem miközben hallgatod, láthatod, hogy az eredeti kiejtés milyen. Ingyenesen letölthető hangoskönyvek: https://librivox.org/search?primary_key=0&search_category=title&search_page=1&search_form=get_results

Ha teljes híradásokat nem is, de mindenképpen olvass el szalagcímeket időnként, mert ez is jó gyakorlási lehetőség és ismerkedés az angol nyelv szókincsével és szerkezetével. Én elsősorban a BBC és a CNN híroldalát ajánlom. 

Angol szövegek és szókincs tanulmányozásához nagyon jól jönnek a nagyobb áruházak weboldalai. Ha szókincset akarsz fejleszteni adott témában, mondjuk bútorok témában, akkor keresd fel az Ikea oldalát: http://www.ikea.com/gb/en/rooms/home-office/ Ruhák és divat esetében nézd meg a H&M oldaláthttp://www2.hm.com/en_gb/index.html, a McDonalds oldala: https://www.mcdonalds.com/gb/en-gb.htmlHa van valamilyen ötleted, hogy milyen boltnak olvasnál utána, akkor írd meg a keresőbe a nevet és utána azt, hogy UK és így angol oldalakat fogsz találni.

A Wikipédián bőven fogsz angol szöveget találni. Ezt elsősorban akkor ajánlom, ha nyelvvizsgára készülsz és a témakörökre készülsz fel. A Wikipédián nagyon jól összeszedett anyagokat lehet találni.

Nézzél feliratos filmeket! Ebben az esetben is egyszerre látod és hallod az angol szöveget, bár sokszor a kettő nem teljesen van összhangban és van egy kis eltérés a kettő között. De ennek ellenére is nagyon szuper gyakorlási lehetőség, hogy látod is az angol szöveget, látod hogyan vannak leírva a szavak és hallod a kiejtést is.

És még egy dolog, ami annyira a szemünk előtt van. A legtöbb terméken, amit a boltban vásárolunk, van angol szöveg is. Érdemes otthon megnézni, hogy milyen angol termékleírással látták el az árut, ebből is sokat lehet tanulni.

Vissza a bloglistához