Angol tételek

Angol tételekre van szükséged? Hol találod meg őket a legkönnyebben?

Kifejezetten angol tételekre akkor van szükséged, ha érettségire készülsz. Amennyiben nyelvvizsgára készülsz, abban az esetben témakörökről szoktunk beszélni.

De miért is van valakinek szüksége angol tételekre, illetve kidolgozott angol tételekre? Ennek a dolognak van pozitív és negatív oldala is.

A pozitív oldala az, hogy még instabil tudással is tudsz jól teljesíteni, amennyiben jó a memóriád. Bemagolsz egy szöveget, akár érted rendesen, akár nem és ezzel még akár jó jegyet is tudsz szerezni.

A negatív oldala az, hogy e mögött nem biztos, hogy valós tudás áll. Egy bemagolt szöveget felmondani relatíve nem nagy kunszt, viszont spontán használni egy nyelvet, ahhoz viszont energiát kell befektetni.

Nem mondom azt, hogy a megszerzett és bemagolt angol tételeknek nincsen  létjogosultságuk. Igenis van, mert ez egy működő rendszer és van, akin ez segít.

Persze olyan is van, hogy egy osztály vagy csoport együtt dolgozza ki a tételeket és közösen tanulják meg. Ez természetesen sokkal hasznosabb, mint valahonnan megszerezni.

Sajnos ha valaki négy éven keresztül nem tanult semmit, akkor hiába kap a kezébe egy kidolgozott tételsort, nagyon nehéz helyzete lesz. Jelenleg a nyelvi érettségin 10 témakör van, de mindegyiknek több altémája van. Nagyon szuper memória kell ahhoz, hogy valaki négy év pihi után ennyi anyagrészt hirtelen be tudjon magolni. Persze ahhoz, hogy valaki átmenjen a szóbelin, sokszor töredék tudás is elég. De persze azzal nem érdemes hazardírozni, hogy majd biztos átengednek. Mert mi van ha nem?

Összességében az angol tételek kidolgozása ugyanazt jelenti, mint amikor arról beszélünk, hogy valaki a témakörök mentén felkészül egy nyelvvizsgára. A tételek, illetve témakörök akkor kerülnek elő, amikor a szóbeli azon részére készülsz, amikor önállóan kell magadat egy témában kifejteni. Ezt egy minielőadásnak kell elképzelni. Képeket is kapsz segítségnek.

A legjobb természetesen az, hogy az angol tételeket te magad dolgozod ki. Ekkor ez a tudás teljes egészében a tiéd lesz. Érthető módon ehhez viszont kell tényleges tudás. Időt kell rászánnod, mert át kell gondolnod a témákat, esetleg bizonyos dolgoknak utána is kell olvasnod.

Ennek van még egy hozadéka, mégpedig az, hogy ebben az esetben a nyelvi szerkezeteket (nyelvtant) is fogod tudni használni. Helyes nyelvtan nélkül eleve nem tudsz érthető mondatot összehozni.

Na de térjünk vissza arra, hogy mi van akkor ha nem tudsz felkészülni és át kell valakitől venned a tételeket. Eleve, ha az iskolában nem tudod megszerezni, akkor hol találsz ilyeneket.

Elkezdtem kutakodni az interneten ilyenek után, és vannak olyanok, amiket jól fel lehet használni:

http://erettsegizz.com/erettsegi/angol/

http://erettsegi.com/angol/

 

Vissza a bloglistához