Esszéírás középfokon

A középfokú angol nyelvvizsgák egyik írásbeli fogalmazási feladata az esszéírás (fogalmazás) szokott lenni. Bizonyos szempontból ez a legkönnyebb írásfajta, csak szabadjára kell engedned a kreativitásodat és persze tudnod kell, hogyan lehet összehangolni a gondolataidat szép és olvasmányos írássá.

Miről szól egy esszé és mit is kell írni pontosan?

Mutatok három példát egy esszé témájára:

Museums play an important part in modern life.

The best films are made in Hollywood.

The best way to learn a language is to live in the given country.

Ezek alapján láthatod, hogy itt a saját véleményedet kell kifejtened. Hogyan?

Először is el kell döntened, hogy a feladatban lévő témával egyet értesz-e vagy sem.

Ha megvan hogy mondjuk egyetértesz az állítással, akkor össze kell két-három gondolatban szedned, hogy miért értesz egyet vele, azaz alá kell támasztanod a véleményedet. Az angol nyelvvizsgán nem az írásod igazságtartamát nézik, hanem azt, hogy tudsz-e az adott feladat kritériumai alapján fogalmazni. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenféle zagyvaságokat is leírhatsz, de azon semmiképpen se aggódj, hogy az esszédet javító tanárok egyet fognak-e azzal érteni, amit írsz!

Nézzük a múzeumi példát! Én most egyetértek ezzel az állítással. Az alátámasztó érveim pedig:

 • more and more cities organize the night of the museums event that attract many visitors
 • school trips to museum offer a wide range of learning possibilities
 • tourists enjoy spending time in museums

Ezek természetesen egyelőre vázlatpontok, ezt fogom tovább bővíteni. De mielőtt még ezt tenném, nézzük, hogyan tudjuk megszerkeszteni a mondanivalót. Olyan kifejezésekre van szükségünk, amelyek a mondatokat egymással összekapcsolják, illetve a bekezdéseket is egymáshoz fűzik és ezeknek köszönhetően lesz könnyen követhető és felfogható az írásod. Ezekből a kifejezésekből számos létezik, most nézzünk néhányat:

 • Vélemény kifejezésére: in my opinion, personally
 • Példa vagy indoklás megemlítése: first, for example
 • További példa: second, another reason is, in addition, furthermore
 • Végső példa: finally
 • Ellenpélda, ellenvélemény kifejezése: however, on the other hand
 • Hasonlóság kifejezése: similarly, likewise
 • Következtetés kifejezésére: therefore, consequently, thus
 • Befejező bekezdés elejére: in conclusion, in summary

Az egész angol esszét tekintve fontos még a tagolás.

Az első bekezdésben a megadott témát vezesd be, de egy kicsit átírva, átfogalmazva, ne úgy, ahogy a feladatban meg volt adva. A második, harmadik és esetleg negyedik bekezdés szóljon a te véleményedről, mit gondolsz a témával kapcsoltban.

A befejező részben pedig nyilvánítsd ki, hogy összességében mi a véleményed a fentebb tárgyalt gondolattal kapcsolatban.

Itt mutatok egy példát:

Museums play an important part in modern life

In our modern way of life many people turn towards museums as places of highly interesting exhibitions and experiences.

Probably many people think that museums are old fashioned and boring places but this is not true at all. First of all, one just should think of the fashionable night of the museums events that are organized by all major cities throughout Europe. These events are highly successful and attract many visitors, young and old alike.

Second, museums play a very important educational role as well. In the life of schoolchildren, museums are part of their yearly field studies that are supported by the schools.

In addition to the educational side of museums in modern life, it seems that tourists enjoy them for their other services as well, such as having a relaxing conversation in the cafés that are located in all museums. Checking out temporary exhibitions and the characteristic features of the country is a colourful spot on tourists' itinerary.

In conclusion, I think that for most people museums can offer a wide range of interest, therefore they play an important role in our modern world.

Ez az esszé 186 szavas, általában 120-180 vagy 150-200 szavas fogalmazást szokott lenni a követelmény a középfokú nyelvvizsgákon.

Na, megpróbálod a másik két témát azok alapján, amit bemutattam? 

 1. The best films are made in Hollywood.
 2. The best way to learn a language is to live in the given country.
Vissza a bloglistához