Gond az angol tanulással?

Miért nem fejlődik úgy az angolod, ahogy azt szeretnéd? Mit tehetsz a fejlődés érdekében?

<--break->

Először is járjuk körül, hogy melyek a leggyakoribb okai annak, ha nem fejlődik az angolod.

Akár tetszik, akár nem a felejtés az életünk része. Van aki sokat felejt, van aki kevesebbet. Ha soha nem felejtenénk el semmit, akkor valószínűleg tanulni se nagyon kellene, ránéznénk az anyagra és már magunkba is szívtuk. Azt hiszem ez így egyelőre utópisztikus elképzelés. Tehát adott a felejtési folyamat, illetve az hogy teszünk-e ellene és mit.

Sok nyelvtanulónak nincsen ideje tanulni. Enélkül pedig nyelvtanulásnál nem fogsz tudni előre jutni. Sajnos. Mivel a nyelvtanulás nem megértés kérdése, hanem egy folyamat, ezért rendszeresen kell tudnod időt szakítani rá.

A sikertelenség érzése lehangoltságot és frusztrációt tud okozni. Szerintem ez a lehető legrosszabb, ami egy nyelvtanulóval történhet. Ha elveszíted a kedvedet és lendületedet, nem tudod a pozitív érzéseket belevinni a tanulási folyamatba.

Ennél még egy fokkal súlyosabb helyzet, amikor a félelem jelenik meg benned. Félsz a rossz jegytől az iskolában, félsz az angol nyelvű előadástól, félsz attól, hogyan fogsz megszólalni angolul egy bizonyos szituációban. Félelmet érzel, amit görcsösséget okoz. A nyelvhasználat mindenről kell hogy szóljon, csak épp a görcsösségről nem. Hiszen ilyen állapotban hogyan is tudnál bármit folyékonyan és lazán elmondani?

Időgazdálkodni is tudni kell, mármint ami a tanulási folyamatot illeti. Ne járj úgy mint sokan, hogy halogatják, tervezgetik, hogy elkezdik most már tényleg komolyan tanulni az angolt, de csak akkor állnak neki ténylegesen, amikor már nagyon szorít az idő. Kapkodva nem lehet nyelvet tanulni, szükség van a tanultak megérésére is. Nem olyan mint a matek, hogy megérted és hopp már használod is.

És most nézzük meg, hogy te mit tehetsz azért, hogy láthatóan és feltűnően fejlődjön az angol nyelvtudásod?

Először is, szánj rá időt! Tedd az életed részévé! Tervezd meg! Ha már elcsúsztál az idővel és nem hagytál magadnak egy kényelmes tanulási folyamatot, akkor akár minden nap! Mikor kell nyelvvizsgáznod vagy érettségizned? Hány nap van hátra? Milyen területeken vagy elmaradva? Számold ki hány heted van! Egy héten hány napot kell tanulod? Ha nagyon el vagy maradva, számolj minimum öt nappal, vagy akár minden nappal is! Nem feltétlenül kell dömping módon angoloznod minden nap, de szánj rá valamennyi időt mindenképpen. Mivel úgy tudsz nyelvet jól tanulni, hogy átállsz úgymond az adott nyelv gondolkodásmódjára (amikor már angolul gondolkodsz és álmodsz), ezért nagyon rendszeresen kell vele foglalkoznod. Gondolj a saját nyelvedre is. Amióta megszülettél, sőt már előtte is folyamatosan hallottad és szívtad magadba a nyelvet.

A tanulást érdekesnek és élvezetesnek kell találnod, különben csak lehangolod magad és nem megy! De mi van, ha már eleve görcsbe rándul a gyomrod, amikor rágondolsz, hogy angolt kell tanulnod? Gondolom nem árulok el meglepetést, ha azt mondom, hogy ezt az érzést sürgősen és azonnal el kell távolítani! A negatív érzések lehúzzák az embert és akadályozzák a tanulási folyamatot. Először is azonosítsd be, hogy mi volt az a momentum, ami lehúzta a kedvedet az angollal kapcsolatban. Ha esetleg a tanárod szólt be valamit, akkor nyugodtan állapítsd meg magadban, hogy egy hülye volt, aki valójában semmit nem tud a tanulási folyamatról. Aztán pedig kezd el felépíteni a pozitív hozzáállásodat! Te igenis meg tudsz tanulni angolul, ráadásul nagyon jól!

Unalmas az a módszer ahogy eddig tanultál? Megfeneklettél a haladásban? Gondold át hogyan lehetne másképp tanulnod? Ha például eleged van a szómagolásból, keress más módszereket! Online szótanulási lehetőségek is vannak, egy példa a Quizlet. Itt egy példa, nézd meg hogyan működik : https://quizlet.com/_1wt4jv

Szövetkezz osztálytársaddal, csoporttársaddal, vagy barátaiddal, hogy tanuljatok együtt! Ássátok bele magatokat olyan témakörökbe, amik érdekelnek. Mondjuk szeretitek a kutyákat, akkor miért is ne ásnátok bele magatokat jobban angolul a kutyafajtákba, meg mindenféle kutyákkal kapcsolatos dologba. Példának itt egy honlap, én azt javasolnám, hogy kezdjetek el ilyeneket nézegetni: https://www.petfinder.com/dogs/

Találd meg azt a témát, ami felvillanyoz és tanulj azon keresztül! Meglátod, egy idő múlva, azt fogod észrevenni, hogy jókedvvel fogsz az angol tanulásról gondolkodni!

Ja, és még egy nagyon fontos! Nyugodtan lépj ki a megszokott keretek közül és legyél kreatív! Nem csak nyelvkönyvből lehet angolul tanulni!

 

Vissza a bloglistához