Három könnyű tipp angol szavak megjegyzéséhez

Van aki könnyen megjegyzi az angol szavakat, van akinek nehezebben megy. Ha az utóbbi kategóriába tartozol, adok három tippet a hatásosabb angol szótanuláshoz.

Az angol szavak megtanulásának egyik kiváló módja az, ha bekapcsolod az érzékeidet. Méghozzá minél színesebben és erőteljesebben! Egy új szó tanulásakor akár az összes érzékszervedet is bevetheted. Hogyan? Érezd, lásd, halld, szagold, tapintsd, ízleld, mozgasd a szóban forgó dolgot! Mondok egy példát. Tegyük fel, hogy a 'lorry' szót kell megtanulnod. A képzelőerőd segítségével láss magad előtt egy teherautót, legyen színe is, élénk, mondjuk piros. Ez a piros teherautó épp egy kereszteződéshez ér, csikorognak a gumik, csúszik az aszfalton, egy kis égett gumiszag is kering a levegőben. Ez eddig a látás, szaglás, hallás érzékeket kapcsolta be. Minél több érzéket kapcsolsz be, annál jobban fogod megjegyezni az adott memorizálandó dolgot. Ezért nyugodtan képzeld el, hogy odamész a teherautóhoz és végigsimítod a kezed az oldalán. Hűvös, fémes érzést érzel a kezed alatt (vagy mivel frissen mosott, simán csúszik végig a kezed rajta.) Most azt nem mondom, hogy megkóstolom, hogy az ízét is érezzem, mert ez nekem túl abszurd lenne, de téged semmi ne tartson vissza, amikor az érzékszerveiden keresztül próbálsz egy szót hosszú távra elraktározni. Minél élénkebb, minél furcsább az egész gép, annál jobban fogod megjegyezni! A mozgást is használjad, nyugodtan járd körbe az adott tárgyat, vagy mozgasd magad előtt a térben.

Az angol szavak hatékony tanulásához szóhálót is készíthetsz. Ebben az esetben papírra veted azokat az egyéb szavakat és kifejezéseket, amelyek az új szóhoz kapcsolódnak. Az új angol szó legyen középen és a hozzá kapcsolódóak köré legyenek elhelyezve. Azért fontos az új szavakat más szavakhoz hozzákötni, mert így a kapcsolódások miatt több ponton is meg tudjuk jegyezni. Ha csak úgy próbáljuk megjegyezni, hogy lorry-teherautó, akkor az egysíkú, így az emlékezés lehetősége is kevesebb. Próbáld ki így is a szavak tanulását!

A harmadik ötlet az angol szavak minél sikeresebb megjegyzéséhez a mondatalkotás. Képezz mondatokat az új szóval! Például: A red lorry was parking in front of our house. The lorry was highspeeding. The lorry carried Ikea furniture. Ebben az esetben is az a lényeg, hogy gondolati kapcsolati szálakat alakítsunk ki az új szóval. Soha ne hagyjuk az új szót csak úgy 'magában', építsük be a többi, már meglévő szó közé. (Azok közé, amelyeket már ismersz és használsz.)

 

 

Vissza a bloglistához