Hogyan fejleszd az angol nyelvtanod úgy, hogy ne kelljen túl sok időt töltened vele?

Milyen gyakran gondolsz arra, hogy itt az ideje, hogy nyelvvizsgázzál angolból? Lehet, hogy nincs is már olyan sok idő és az is lehet, hogy mivel tudod, hogy még igazából nem állsz készen a nyelvvizsgára, az egésznek a gondolata a frászt hozza rád. Rossz érzéssel tölt el a tudat, hogy a jelenlegi angol nyelvtani szinted nem elég arra, hogy átmenj a vizsgán? Szabad időd sincs sok és azt kívánod bárcsak több időt töltöttél volna az angolod fejlesztésére régebben és hogy már most rögtön és azonnal jobb angol tudásod legyen.

Akárhányszor gondolsz az angol nyelvtanod fejlesztésére, úgy érzed magad mint aki eltévedt a dzsungelben. Tudod jól, hogyha hamarosan nem kezdesz valamit az angol nyelvtanoddal, akkor soha nem fogod tudni letenni a nyelvvizsgát. Félsz, hogy soha nem fogod azt a szintet elérni, ahol könnyedén meg tudod szerezni azt a fránya nyelvvizsga papírt.

Bár ezek a gondolatok és érzések tényleg nyomasztóak, azért ne csüggedj, mert van megoldás! Hogy mit tudsz tenni? Mindjárt bemutatok néhány lehetőséget, ami tovább lendít téged ezen a problémán.

Te is ezekkel a frusztráló gondokkal küzdesz?

Az alábbi helyzetekből mennyiben ismered fel magadat?

  1. Meg kell írnod egy rövid fogalmazást, de azt sem tudod hogyan kezdd el. Ha le is írsz néhány mondatot, úgy érzed egy örökkévalóság mire megfogalmazod. Nem is vagy benne biztos, hogy jól írtad-e, próbálod átfordítani a Google fordító segítségével, amit magyarul kigondolsz.

  2. Ha a tanárod megnézi a fogalmazásodat, tele van piros színnel és javítással. Sőt az is lehet azt kéri, hogy írd át az egészet...

  3. Az utcán megszólítanak, de nem érted mit mondanak. Legalább kétszer elmondják még miről van szó. Megérted végre, de mit is kellene válaszolni? Gyorsan azt mondod, hogy nem tudod és tovább sietsz. De az is lehet, hogy ha hallod, hogy angolul beszélnek a közeledben már menekülsz, nehogy téged szólítsanak meg.

  4. Sokan tudják rólad, hogy x éve tanulsz angolul és úgy gondolják, hogy jól tudsz angolul. Megkérnek, hogy fordíts le valamit, de te erre zavarba jössz. Nem is igazán tudsz mit csinálni mint segítségül hívni a GoogleZ fordítót.

  5. Megnézel egy nyelvvizsga vagy érettségi feladatsort és azonnal kétségbeesel. Ugyan jól tudod, hogy nem kínaiul írták az anyagot, de mégis így érzed. Semmiben nem hasonlít arra, amit az iskolában vagy a nyelvtanfolyamokon láttál a könyvekben.

  6. Kedved kapsz arra, hogy angolul nézzél filmet. De nagyon gyorsan elfáradsz és levonod a következtetést, hogy nem elég a tudásod arra, hogy angolul nézz filmeket.

Hogyan azonosítsd be, hogy nálad miért nem fejlődik az angolod úgy ahogyan szeretnéd?

Mielőtt rátérünk a lehetséges megoldásra, nem árt, ha beazonosítod, hogy a nem tudás érzése honnan fakad, mert ha megvan a probléma gyökere, akkor a megoldást is könnyebb megtalálni.

Nagyon sokan vannak ám úgy az angollal, hogy már régóta tanulják, elméletileg még akár ötösök is voltak angolból az iskolában, de mégsem tudnak összerakni helyesen egy angol mondatot.

Sajnos az iskolai oktatás a legtöbb esetben nem a legmélyebb tudást adja a kezedbe, ami legalábbis az angol tudást illeti. A tananyaggal haladni kell, akár érted, akár nem, jönnek az újabb anyagrészek. Hogy a frissen tanult nyelvtani elemek elmélyítésére és begyakorlására nincsen idő, az senkit nem érdekel. Illetve bocsánat, még csak erről sincsen szó inkább az a helyzet, hogy erre senkinek se ideje, se ereje nincsen, hogy foglalkozzon vele.

Szóval egyrészt a rohanás és a tanult angol nyelvtani elemek nem elmélyítése az egyik fő oka annak, ha nem tudod jól használni az angolt.

Sok esetben nem is kerül eléd elég mintamondat, hogy felfogd hogyan is működik az angol nyelv szerkezete. A magyar és angol nyelv szerkezete nagyon eltérő, ezért ha magyarul magyarázzák neked az angol nyelv szerkezetét, akkor sok esetben csak káosz lesz a fejedben. Mert hogyan is lehet elmagyarázni olyan dolgot magyarul, ami a magyarban nem is létezik? Az angolban igen, de a magyarban nem. Ez ugyebár egy fogas kérdés.

Ezért vannak olyan esetek, amikor sok-sok példamondattal jobban be lehet mutatni az adott elem használatát.

Van egyáltalán fogalmad arról, hogy milyen nyelvtani elemeket kell tudnod ahhoz, hogy jól tudd használni az angolt? Valószínűleg nincsen. Magadtól nem tudhatod és lehet nem is volt eddig még senki, aki megmutatta volna neked, hogy mi fontos. Tehát fontos építőkövek hiányozhatnak a tudástáradból.

Ha nem tudod milyen angol nyelvtani elemeket használ az angol, akkor sok mindent ki sem tudsz fejezni. Nincsen elég eszköz a kezedben, ezért nem tudsz angol mondatokat jól összerakni.

És őszintén mennyi időt töltöttél, illetve töltesz el az angolod fejlesztésével és gyakorlással? Ábrándozással, hogy milyen jó lenne ha, nem fog felépülni az a vágyott angol tudás. De ne aggódjál, ez nem azt jelenti, hogy minden nap órákon át kell tanulnod!

A nyelvtanulásnál a rendszeresség sokkal fontosabb. Többször keveset, ez inkább a kulcs. Tudd, hogy mi az, amit meg kell tanulnod és heti több kisebb tanulási egységet vezess be az életedbe.

3 lehetséges mód az angol nyelvtanod fejlesztésére

Az egyik lehetséges mód, hogy veszel egy nyelvtani rendszerező könyvet és végig veszed a benne található nyelvtani témákat. Nagyon jó erre a célra az Oxford kiadású Oxford Angol Nyelvtan című könyv. A magyarázatok magyarul vannak és a feladatok megoldásait meg tudod nézni a könyv végében. Ha végigveszed az összes témát, akkor garantáltan a lényeges angol nyelvtani elemeket fogod gyakorolni és ezzel mélyíteni a tudásodat.

Ha iskolában vagy nyelviskolában tanultál angolul, akkor a tankönyved végében fogsz találni nyelvtani összefoglaló táblázatot, vagy a nyelvtani témák rövid bemutatását és hozzá rövid feladatokat. Ismétlésnek és a nyelvtani tudásod elmélyítésének ez is egy szuper módja. Nézd át újra a magyarázatokat, csináld meg újra a feladatokat, vagy akár ki is írhatod külön füzetbe a példamondatokat.

A fentebbi kettőnél könnyebb megoldás, ha választasz egy olyan tanfolyamot, ami kifejezetten az angol nyelvtani fejlesztés céljával jött létre. Ebben az esetben jobban meg van fogva a kezed és van egy előre eltervezett menet, aminek a mentén tudsz haladni. Sőt, ha esetleg problémád lenne valaminek az értelmezésével, van kitől kérdezned, ami az előző két esetben nem lehetséges.

Hogyan fejleszd az angol nyelvtanod néhány hét alatt?

Bár ha elég elhatározott vagy, egyedül is sokat tudsz tenni az angol nyelvtanod fejlesztése ügyében, de azért tanári segítséggel könnyebb lesz.

Létrehoztam egy olyan online angol nyelvtanfolyamot, ahol pont arra törekedtem, hogy a legszükségesebb és leggyakrabban használt angol nyelvtani elemeket egyszerűen mutassam be és megfelelő gyakorlást kínáljak azok számára, akiknek fontos az angol nyelvtan, de nincsen sok idejük a tanulásra.

Mivel tudom, hogy a legtöbb embernek rengeteg dolga van és sokszor a tanulásra jut a legkevesebb idő, a lehető legegyszerűbb módon mutatom be az angol nyelvtani témákat és javaslatot is teszek arra, hogy mit mennyi idő alatt vagy hányszor nézzél át.

Ha érdekel egy olyan online angol nyelvtan fejlesztő tanfolyam, amivel könnyen megértheted a fontos nyelvtani témákat és nem akarsz túl sok időt tölteni a tanulással, akkor nézd meg, hogy pontosan miről is szól ez a tanfolyam: http://angoljavito.eletkepesangol.hu/node/22

További kérdések merültek benned fel az angol nyelvtanoddal kapcsolatban?

Bizonyára sok minden megmozdult benned miközben ezt a cikked olvastad és remélem, hogy jobban megfogalmazódott benned, hogy mire is van szükséged az angol nyelvtanoddal kapcsolatban.

És mi az amiről lemaradsz, ha nem jó az angol nyelvtanod?

Erről egy következő posztban olvashatsz, itt: http://eletkepesangol.hu/mi-az-amirol-lemaradsz-ha-nem-jo-az-angol-nyelvtanod

 

Vissza a bloglistához