Hogyan készülj az angol érettségi nyelvhelyesség részére?

Nem megy az angol nyelvtan? Nagyon kevés pontot tudsz szerezni az angol érettségi nyelvhelyességet tesztelő részén? 

Sajnos amit sok év alatt nem tanultál meg, azt nem lehet hirtelen bepótolni. A nyelvhelyesség ugyanis azt teszteli, hogy milyen stabil a nyelvtudásod és kifejezetten a nyelvtan elemekre megy rá. Ezeket az elmúlt évek alatt kellett elméletileg elsajátítanod és begyakorolnod.

Ez persze csak ideális esetben működik így, a legtöbbször nehéz eljutni érettségire arra a szintre, hogy elmélyül az angol tudásod. 

Mit tesztelnek az angol érettségik nyelvhelyesség tesztjei?

Felsorolok egy-két dolgot:

  • helyesen tudod-e használni az igeidőket? (egyszerű jelen, folyamatos jelen, befejezett jelen, egyszerű múlt, folyamatos múlt, befejezett múlt, jövő idő)
  • aktív és passzív mondatszerkezeteket jól használod-e?
  • szófajokkal tisztában vagy-e? (főnév, ige, melléknév, határozó, névmások)
  • igék kifejezéseket ismersz és használsz-e?

Amiket felsoroltam, tudod-e hogy képezzük?

Ez a felsorolás nagyon tág témákat ölelt fel, mindegyiknek bőven van altartalma. Például a névmásokból vannak a személyes névmások, birtokos névmások, mutató névmások, visszaható névmások, stb. stb. Inkább mutatom, hogy mi névmás: he, they, this, these, which, who, none, several, his, your, each other, one another, itself, himself.

Mennyire kell neked ezeket a nyelvtani fogalmakat tudnod?

Igazából nem kell tudnod, nem is ez a lényeg. Kit érdekel, hogy az adott elemeket miként nevezik? Ha tudod őket használni, akkor az a lényeg. Persze az csak egy jó dolog, hogy ránézel a szövegből hiányzó elemre és tudod, hogy milyen nyelvtani egység és milyen funkciója van, de valljuk be őszintén, diákként nem nagyon lehet ekkora rálátásod az angol nyelvtanra.

Na de mit tegyél, ha nem vagy tisztában ezekkel a nyelvtani fogalmakkal és fel sem ismered, hogy mit kellene beírnod egy-egy hiányzó részbe?

Az ideális helyzet az lenne, ha ránézel a szövegre és rögtön beugrik, hogy mi hiányzik. Ezt viszont csak akkor tudod elérni, ha nagyon benne vagy a nyelvben. Magyarul ha hiányzik egy szó, akkor biztos kapásból tudnád, hogy mivel lehetne kiegészíteni. Na valahogy ezt a szintet kellene elérni angolul is. 

Ezt úgy tudod elérni, hogy foglakozol az angollal. Olvasod, hallgatod, de most már tényleg sokat!

Az elmúlt évek érettségi anyagát dolgozd fel! Azt javaslom, hogy az Olvasás értés szövegeit használd fel a nyelvtanod fejlesztésére. Keresd meg a szövegben a nyelvtani szavakat, húzd vagy karikázd őket be, egyszóval tudatosítsd magadban a létezésüket! Sok szöveget nézz át ilyen szemmel! 

Hogyan tudod beazonosítani, hogy mik a nyelvtani szavak? 

Minden olyan szó, ami egyrészt nem hordoz konkrét jelentést, például ilyenek a segédigék és a modális segédigék, prepozíciók, illetve nem a mondanivaló fő tartalmát jelenti. I didn't know the answer. A didn't egy segédige, az a szerepe, hogy egyszerű múlt időben tagadunk vele. Önálló jelentése nincsen. Szóval ez egy nyelvtani szó. He climbed up the ladder.  Az up ebben az esetben egy igés kifejezésnek a része, önmagában nem sokat jelent, illetve nem tudja magában átadni a közlés lényegét, a climb szóval együtt nyer értelmet.

Meg is fordíthatjuk a dolgot és megnézhetjük, hogy mi az, ami a mondanivaló lényegi tartalmát közli: igék és főnevek. Szóval ezek azok a dolgok, amik biztosan nem a nyelvtani szavak kategóriába tartoznak. Ezek jól felfogható jelentéssel bírnak, vagy valamilyen cselekvést írnak le, vagy dolgot, helyet, stb.

Mutatok egy példát hogyan használd fel a már megírt angol érettségi feladatokat az angolod fejlesztésére.

Itt találod a kiemelt szavak jelentését.

 

Az oktatási hivatal linkje, ahol az előző évek érettségi feladatlapjait találod:

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/feladatsorok

Vissza a bloglistához