Kommunikáció angolul

Kommunikáció angolul avagy hogyan kerekedj felül a nehézségeken?

Sokunk életében van az a pont, amikor úgy érezzük, hogy elég volt, most már többet hallani se akarok az angolról. Ne kínozzanak már vele, csak nyűg az egész. Na jó, nekem azért ilyen nem volt, de arra azért pontosan jól emlékszem, hogy valamikor réges régen milyen zavarba ejtő érzés volt, amikor végre már valamit el tudtam mondani, aztán jött egy másik fajta kifejezés, amiről még akkor nem tudtam, hogy ugyanazt fejezi ki, na és én akkor szépen azt hittem hogy rosszul tudom, amit tudok. Ráadásul elkezdtem kételkedni az angol kommunikációs képességeimben. Ismerős helyzet? És akkor megpróbáltam utánanézni, hogy akkor mi is a helyes, de sokszor nem jutottam messzire. Persze aztán rájöttem, hogy az angol sokféleképpen tudja ugyanazt kifejezni, meg hogy mennyire választékos nyelv és egyre jobban rácsodálkoztam az összetettségére. Persze én nem adtam fel, de át tudom érezni azt, amikor valaki feladja. Vagy ha nem is adja fel, akkor frusztrálttá válik. Ez az érzés pedig azért nem jó, mert pont ez lesz az, ami gátat vet a további fejlődésnek. Negatív érzésekkel nem lehet tanulni. Figyeld meg! Ha kipihent vagy, pozitív és jókedvű, bármilyen tanulási folyamat sokkal könnyebben megy.

Szóval mit is lehet tenni, ha te is ilyen helyzetbe kerülsz és pont te is egy negatív élmény miatt nehézséget tapasztalsz meg az angol kommunikációd fejlődésében?

Először is azt javaslom, hogy változtass valamit! Elsősorban a hozzáállásodat. Mert ugyanabban az ördögi körben vergődni, nem vezet túl sok jóra. Döntsd el, hogy tudsz javítani a helyzeteden! Talán a legkönnyebb az, ha változtatsz a tanulási szokásaidon.

Mit változtass és hogyan az angol kommunikáció érdekében?

Vedd számba azokat az eszközöknek a listáját, amelyeket az angol tanulásod és angol kommunikációd fejlesztésére szoktál használni. Ezen a listán ilyeneknek kellene szerepelnie:

 • szóhálók
 • elme térképek
 • képek
 • hasznos weboldalak (angol kultúrával kapcsolatosak)
 • filmek listája (angol nyelven)
 • szótanuló alkalmazások (Duolingo, Quizlet, stb.)
 • YouTube csatornák (természetesen angol nyelven)
 • memóriatechnikák
 • bal és jobb agyféltekét összehangoló gyakorlatok
 • olvasnivaló könnyített olvasmányok (lehetőleg hangoskönyv formájában)
 • egy barát (vagy több), akikkel együtt gyakorolsz

Ha ezt a listát látva, szerényen mosolyogva megállapítod magadban, hogy te ezeket mind használod, sőt még esetleg ki is egészíted, akkor csak a véletlen folytán estél valami olyan állapotba, ahonnan egyelőre nehezen tudsz továbblépni. :-)

Ebben az esetben számodra valószínűleg az a megoldás, hogy megtanulsz relaxálni és elengedni a negatív érzéseidet.

De! ha azt találod, hogy ebből a listából nagyon keveset használsz, akkor itt az ideje, hogy kibővítsd az angol kommunikációdat fejlesztő repertoárodat. Próbáld ki! Már az, hogy elkezded tervezni milyen elemeket szősz bele a tanulásodba, pozitív hozzáállást fog eredményezni. De ne felejtsd ám el megvalósítani az összeírt feladatokat! :-)

Vissza a bloglistához