Koncentráció és megfigyelés az angol tanulásban

A koncentráció és megfigyelés jelentősége az angol tanulás folyamatában

Tudtad, hogy mint minden tanulási folyamatban, az angol tanulásában is hihetetlen nagy szerepe van annak, hogy mennyire tudod fenntartani a figyelmedet?

Természetesen ez nagyban függ az angol tanuláshoz való viszonyodtól is. Fontos az, hogy lényegesnek tartsd azt, hogy valami újat tanulsz és hogy valamit szeretnél elérni. Ez irányt fog adni a figyelmednek is.

Az akarat pedig az egész tanulási folyamatnak a motorja. Igazán szeretnéd, hogy jól tudj angolul? Tényleg fontos ez neked? Ha igen, és van hozzá akaratod, akkor sikert fogsz elérni az angol tanulásban.

Gondolom már tapasztaltad, hogy a tanulás egyik alapfeltétele a koncentrált figyelem. Koncentráció nélkül azt se veszed észre, hogy mit kellene elsajátítani.

Az emlékképeknek is jelentős szerepe van a tanulásban, főleg a nyelvtanulásban. Figyelted már azt meg, hogy vannak kifejezések, mondatok, gesztikulációk, amelyek egy adott pillanathoz, élményhez kapcsolódóan örökre megmaradnak? Az angol tanulással kapcsolatban, akár egy külföldi tartózkodás kapcsán, vagy egy jól sikerült és tartalmas angol óra kapcsán is jöhetnek létre olyan emlékképek, amelyek segítik az új tudás megtartását, azaz az emlékezést és a tudás használatát.

Sajnos az ember figyelme sokszor elkalandozik, erre példa az, hogy olvasod a szöveget, a szemeddel követed, de az agyad nem, és így nem lehet tanulni. Veled szokott ilyen előfordulni? Remélem nem túl gyakran. :-)

Egy jó tipp: tanulj aktívan! Mielőtt nekiállsz az angol tanulásnak, elevenítsd fel mit tudsz az adott anyagról. Például idén újra van a present perfectről szó a tankönyvedben. Elevenítsd fel, hogy mit tudsz a present perfectről, még akkor is próbáld meg, ha nagyon halványka kis dolog maradt meg belőle. Hogyan is tanultad?

Az új információt pedig igyekezz összekapcsolni az eddigi ismereteddel.

Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy általában a hallottak 20%-át, a látottak 30%-át, a hallottak és látottak 50%-át, saját kimondott szavaink 70%-át, saját aktív cselekvéseink 90%-át jegyezzük meg. Passzív befogadás helyett ezért jóval előnyösebb az aktív foglalkozás!

Íme egy egyszerű koncentrációt fejlesztő gyakorlat:

Csukd be a szemedet és próbáld meg felidézni magadban egy barátod vagy ismerősöd arcát. Figyeld meg a szeme színét, alakját, szemöldökét, orrának formáját, szájának metszését, hajának színét, arcának formáját, satöbbi. A részletek megfigyelése után az egész arcot egyben figyeld meg, nézd meg mit fejez ki az arca. Amikor legközelebb találkozol vele, ellenőrizheted, hogy csukott szemmel jók voltak-e a megfigyeléseid.

Hogy jön ez az egész gyakorlat az angol tanulásához? Akkor tudsz egy nyelvet jól tanulni, és így az angolt is, ha kreatív vagy és van képzelőerőd. Ez azért lényeges, mert amikor egy új nyelvet tanulsz meg, akkor lényegében az érzékelésedet is egy új nyelv rendszerén keresztül kell felépítened. Látnod, érezned kell azt, amit egy angolul gondolkodó ember lát és érez. Más a nyelv ritmusa, intonációja, hangulata, érzése. Ezt is el kell sajátítani. Így lesz igazán élő a nyelvtudásod. Ehhez pedig nélkülözhetetlen az, hogy képes legyél megfigyelni dolgokat, vagy akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy képes legyél érzékelni az életet.  

Vissza a bloglistához