Miért felejtem el az igéket mindig?

Szerinted melyiket könnyebb megjegyezni, a főneveket vagy az igéket?

Nemrég történt, hogy a szókincsfejlesztésről beszélgetve, az egyik diákom azt mondta, hogy valami miatt az igéket sokkal nehezebben jegyzi meg és könnyebben felejti el őket. A főnevekkel kevesebb gondja van.

Mielőtt egy kicsit mélyebbre ásunk a témában, nézzük meg, hogy mik a főnevek és mik az igék.

Főnévvel dolgot, tárgyat, helyet írunk le, azaz valamit.

Igével cselekvést, mozgást, változást fejezünk ki.

Egy pillanatra gondolkozzunk el a szókincsfejlesztés és megjegyzés folyamatán is. Megjegyezni úgy tudunk valamit, ha van elképzelésünk, fogalmunk a létezéséről, a formájáról, minőségéről, a funkciójáról. Ez így van a szavakkal is. Látnunk és éreznünk kell őket.

Természetesen a tanulás folyamata a legtöbb esetben szinte észrevétlenül történik, akkor is ha nem vagyunk tudatosak róla. Mindig látunk, hallunk és érzékelünk valamit.

Lényegében ezeket a képességeket használjuk fel akkor is, amikor tudatosan törekszünk valaminek az elsajátítására és megjegyzésére. Például amikor tudatosan akarjuk fejleszteni az angol szókincsünket.

Na de hogyan is jönnek ide a szavak, a főnevek és az igék?

Amikor egy dolgot kell megjelenítenünk magunk előtt és felcímkézve elraktározni a memóriánkban, könnyű dolgunk van, mert csak látnunk kell az adott dolgot. Egy kertet, egy dobozt, egy kiskutyát. Ez szerintem mindenkinek megy, van valamilyen elképzelése ezekről a dolgokról. Pláne ha még valamilyen minőséget is fűzünk hozzájuk, azaz érzelmeket is kapcsolunk a megjegyzendő dolgokhoz. Egy virágos kert, egy legóval teli doboz, egy cuki kiskutya. Látod magad előtt? Valószínűleg ezeket a dolgokat stabilan látod magad előtt, azaz nem mozognak. Persze csak valószínű, mert lehet, hogy a te látásmódod eleve tele van mozgással. A stabilabb dolgot könnyebb elképzelni és fixálni.

Na de mi a helyzet a mozgó dolgokkal? Mint például az igékkel, cselekvésekkel? Azok nem fixek. Azokat másképp kell megjeleníteni. Mozgóképpel. Fut, eszik, elmosolyodik. Itt bizony szükség van változásra, mozgásra. Ezeket is látod, érzékeled? Mert ha igen, akkor könnyen meg tudod jegyezni az igéket is. Csinálj belőlük egy mikróvideót. Egy pillanatnyi ideig tartó mozgást. Tehát az angol szókincsfejlesztés kulcsa a képzelőerő és a mozgás ebben az esetben.

Kick someone in the ass. (Fenékbe taszajtani valakit.) Ezt tuti el tudod képzelni: lendül egy láb..., kick it off (leütni valamit valahonnan): a kávéscsészét az asztal széléről. Érzed-látod a mozgást, a hangot, a színeket?

Ennyi kell a tanuláshoz és az angol szókincsfejlesztéshez. Így működünk. Persze a tanulás folyamatát a legtöbbször észre se vesszük, olyan gyorsan történik, de ha tudatosan felhasználod, akkor az angol tanulásod könnyebbé, a tudásod pedig tartósabbá válik.

 

Vissza a bloglistához