Miért hasznos a gyerekkori angol tanulás?

Ha figyeltél már meg gyereket, bizonyára észrevetted mennyire másképp figyel és mennyire más módon értelmezi a világot. Saját megfigyelésem szerint ez maximum 11-12 éves korig tart, utána már egyre inkább úgy gondolkodik mint a felnőttek.

Miért más az, ahogyan egy gyerek figyel? Gyerekkorban még a felfedezés, a szabadság a lényeg, ilyenkor a gyerek lényegében habzsolja a világot. Persze ez sokszor idegesíti is a felnőtteket, mert úgy tűnik, hogy a gyerek nem tud egy helyben megmaradni és sokszor figyelmetlen.

De csak arról van szó, hogy annyi minden érdekes van a gyerek számára, hogy miért is figyelne csak egy dologra, amikor sok-sok dolog ott van a szeme előtt. A felnőttek sok olyan dolgot észre sem vesznek, ami a gyerek számára ott van az orra előtt látható formában.

Na meg persze még nem telt el elég idő, hogy a felnőttek számára szabott tanulási formák megtrenírozzák az élénk kis gyereket.

Az tény, hogy gyerekeket úgy tanítani, hogy egy helyben kell csendben ülniük és figyelniük, nem egyszerű dolog, sőt nem is kell, hogy így legyen. Ki lehet használni az élénkségüket és azt, hogy őket még sok minden érdekli és kifejezetten szeretnek dolgokban benne lenni és dolgokat kipróbálni.

Tanítani úgy érdemes őket szerintem, hogy egy óra keretében több félét prezentálunk nekik és hagyjuk őket felfedezni. Persze ahhoz hogy ebből ne legyen káosz, fontos, hogy valamennyire kézben is tudjuk tartani a dolgokat. De a hangosság nem szabad, hogy elijesszen, ez csak azt jelenti, hogy a gyerekek aktívan részt vesznek az órában.

Mi az, ami hiba az angol tanítás során?

Gyerekek tanítása esetén, ha nem veszik figyelembe, hogy gyerekeket tanítanak. Ez mindenképpen hiba. A gyerekek spontán módon tanulnak, ők isszák magukba a dolgokat és még nem érdekli őket, hogy mi van a háttérben. Például, ha egy nyelvi szerkezetet tanítunk nekik, őket nem érdekli, hogy miért úgy mondjuk. Elfogadják úgy ahogy van és kész.

Ráadásul sok esetben ha az angol tanulás során nyelvtani magyarázatokkal traktálnánk őket, azért sem jutnánk előre, mert magyarul sincs még meg az a szükséges tudás, ami egy nyelvtani magyarázathoz szükséges. De minek is a magyarázat, ha ők egész egyszerűen elfogadják a dolgokat úgy, ahogy vannak?

Ezt a lazaságukat és elfogadó képességüket kell kihasználni fiatal korban. Később már amikor összetettebben tudnak gondolkodni és a tudásukat is szeretnénk tovább árnyalni, akkor jöhetnek a magyarázatok.

A gyerekkori angol tanítás során remekül fel lehet használni énekeket és mondókákat. A dallam miatt garantáltan emlékezni fognak még nagy korukban is a dalokban előforduló szavakra és szerkezetekre.

A gyerek angol tanításra kifejlesztett tankönyvek is tele vannak dalokkal, sokszor ismert dalokat írnak meg új szövegekkel. Ilyenkor a szövegek úgy vannak megszerkesztve, hogy a tanítani kívánt nyelvtani szerkezetek benne vannak. A gyerekek éneklik, kántálják ezeket a dalokat és mondókákat, mozognak, ugrálnak hozzá és így jó mélyen rögzítik is a megtanulandó dolgokat.

Ja és a legjobb ebben, hogy ők nem a tanulás részét érzékelik, hanem hogy jót szórakoznak közben. És így szépen kialakul az, hogy spontán módon ragad rájuk a nyelv, amit majd később spontán módon fognak tudni felhasználni.

Amikor később jönnek a nyelvtani magyarázatok, akkor nekik nem azon kell görcsölniük, hogy magyar aggyal megpróbálják felfogni azt, ami az angolban van, de a magyarban nem is létezik, hanem ők már ráérzésre is fogják tudni használni.

Az ideális az lenne, ha a szülők jó előre átlátnák, hogy a nyelvtanulás egy olyan hosszú folyamat, amit időben érdemes elkezdeni. Amikor valaki a középiskola első osztályában kezd neki a nyelvtanulásnak, az már majdnem veszett ügy.

Illetve ezer bocsánat, nem akarok ennyire negatív lenni, de az tény, hogy nagyon sokat kell ilyenkor foglalkozni a nyelvvel és sokkal, de sokkal nagyobb erőfeszítéssel lehet eredményeket elérni, mint amikor már gyerekkorban gyerek angollal kezdték el alapozni.

Azt is érdemes tudniuk a szülőknek, hogy a nyelvtanulás az egy készség kialakítása. Készséget pedig nem lehet egyik napról vagy egyik hónapról a másikra elsajátítani. Abba kell belegondolni, hogy még a saját anyanyelvünket is hosszú évek alatt építettük fel.

Elég az, ha a gyerek az iskolában tanulja az angolt?

Valahol azt olvastam egy egyik oktatási minisztertől, hogy az oktatási rendszerben 12 év áll a gyerekek rendelkezésére, hogy megtanulják a nyelvet, illetve hogy B2 szintre jussanak el a középiskola végére.

Nos, ez az én kislányom esetében eleve nem áll fent, mert ők csak negyedik osztályban kezdtek el angol tanulni, ez csak 9 év lesz összesen az érettségiig. Persze a 9 év is nagyon sok és szépen kihasználható időtartam lenne.

Na de ki garantálja azt, hogy a tantermi oktatás folyamán hasznosan foglalkoznak az angollal? Megint csak a saját lányom példájára tudok gondolni, ahol a nyelvi csoportban 20 gyerek van. Hát ez elég sok.

Egy 45 perces óra alatt, amiből legalább 5 perc elmegy egyéb dolgokkal, mint hogy mindenki beül a padjába és előveszi a könyvét, meg van aki nem tudja, hogy hol tartanak, meg a házi feladatot megbeszélik, satöbbi. Tehát nem egy hosszú időtartamról beszélünk, ahol 20 gyereknek kell beleférni a hasznos időbe.

Na és persze nyelvóráról beszélünk, ahol a kommunikáció lenne az elsődleges..., de ennyi gyereknél, melyik tanár képes úgy órát tartani, hogy beszéltetni is tudja a gyerekeket?

Ezért én úgy érzem, hogy nagyon nem elég az, ha a gyerek csak az iskolában tanulja az angolt. Bizonyára vannak kivételes iskolák, kivételes angol tanítással, de a legtöbb helyen valószínűleg nem ideálisak a feltételek.

 

Szülőként hogyan segítheted a gyerekedet az angol tanulásában?

Szülőként már azzal sokat tudsz a gyereked tudásán lendíteni, ha angol gyerekdalokat hallgattok. A YouTube-on nagyon sok dalt találtok, csak írjátok be, hogy 'songs for children'. Ezek a dalok óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek tökéletesek.

A lényeg az lenne, ha az életetekbe be tudnátok építeni azt, hogy időnként angolul hallgattok meg dalokat. Akár a reggeli készülődés közben is lehet, vagy az esti program része is lehet. A rendszeresség a lényeg.

Bár most abból a szempontból írom ezt a szöveget, hogy hogyan tudsz a gyerekeden segíteni az angol tanulás terén, de arról se feledkezzünk meg, hogy ez neked is igen hasznos lesz. Mert ugyanúgy mint a gyerekek esetében, rád is ragadni fognak egy idő után az angol kifejezések az angol dalokból.

Felnőttként magunkban lehet nem annyira érdekes gyerekdalokat hallgatni, de együtt tanulva az egész család számára jó szórakozás lehet és mindenképpen nagyon hasznos.

Sok gyerekdalhoz a szöveget is megtaláljátok a neten, például <<itt>>. Így láthatod, hogy milyen szavak szerepelnek a dalokban és utána is tudsz nézni a jelentésnek.

Vissza a bloglistához