Mondanál valamit angolul, de azt se tudod hogyan kezdd el?

Elő szokott veled fordulni, hogy mondanál valamit angolul, de azt se tudod hogyan kezdd el?

Ez nagy valószínűséggel amiatt lehet, hogy még nem vagy tudatos az angol mondatszerkezet és a magyar közti különbségre.

Vetted már észre, hogy ami magyarul a fejedben van, azt nem tudod ugyanúgy angolul elmondani? Tehát nem lehet magyarról direktbe átfordítani angolra.

Egyszerű példa erre a Süt a nap típusú mondat. Angolul nem kezdhetjük úgy a mondatot, hogy süt, mert ha ezt direktben fordítanánk, akkor valami teljesen más jön ki. A süt szó az angolban a főzéssel lesz kapcsolatos. A süt az angolban a fry, vagy bake.

Szóval már magával az igével is meggyűlhet a bajunk. Az angolban a napsütésre inkább egy melléknevet tudunk használni: sunny.

És akkor még ott van az a probléma is, hogyan kezdd el egyáltalán a mondatot. A magyarban lehet olyan mondat, hogy konkrét alany, azaz cselekvő fél nincsen benne, mint ahogy ebben a Süt a nap mondatban van.

Az angolban viszont nem mondat, amiben nincsen cselekvő fél. Ezért kell egy személyes névmás. Mivel a napról van szó és nem egy emberről, ezért a személytelen névmást kell használnunk: it.

It is sunny. Süt a nap.

Mennyire más is ez a két mondat, annak ellenére, hogy ugyanazt jelenti. A magyarban van egy ige és egy főnév, az angolban pedig van egy személyes névmás, egy létige és egy melléknév.

Az angol mondat szerkezetével kapcsolatban itt tudsz még olvasni, klikk ide!

https://eletkepesangol.hu/angol-mondatok-0

Hogyan tudod azt elkerülni, hogy megakadj a mondanivalódban és ne kelljen gondolkodnod hogyan tudod magadat kifejezni?

Szerintem kétféle út létezik. Van, az, ahol rábízod magadat a memóriádra és egész egyszerűen magadba szívod az információt és használod. A sikeres nyelvtanulás kulcsa a jó memória. Ha most azt mondod, hogy neked nem jó a memóriád, akkor én meg azt mondom, hogy mindegyikünk nagyjából azonos agyi kapacitással rendelkezik, csak az a kérdés, hogy mennyire van használva. A memória is fejleszthető, foglalkozni kell vele, ennyi a kulcsa.

A másik út pedig az, hogy tudatosítod magadban az angol nyelv jellegzetességeit és hogy mi az, ami más mint a magyarban.

De létezhet a kettő útnak az ötvözete is, amikor intuitíve és felszívó módon tanulod az angolt, viszont a tudatosságot és odafigyelést is gyakorlod.

Még mire kell odafigyelned ahhoz, hogy könnyedén ki tudd fejezni magadat angolul?

Azon kívül, hogy tudjuk, hogy a mondatoknak vannak bizonyos elemeik, amiket mindenképpen kell használnunk, még van egy néhány dolog, amivel érdemes foglalkoznod ahhoz, hogy ne akadj meg az angol kommunikációd során.

A főnevek, melléknevek, igék és névmások egy olyan terület, ami nélkül nem igazán van mondanivaló az angolban. Ezek mindenképpen kellenek ahhoz, hogy akár egyszerűbb, akár összetettebb dolgot ki tudj fejezni.

Talán az igék az a terület, ami kifejezetten egy tanulósabb terület, mert annak ellenére, hogy az angolban kevés az igeragozás, az igeidők rendszere összetett. Ráadásul az igeidőket azért is egy kicsit nehezebb felfogni a magyarul beszélőknek, mert a magyarban csak három van az angol 12 igeidejével szemben.

Szeretnéd még jobbá tenni az angolodat és tudatosabbá válni az angol nyelvtan jellegzetességire? Tanulj velem 18 ingyenes online lecke keretében! Klikk ide! https://eletkepesangol.hu/ingyenes-angol-nyelvtan-leckek

Photo on Foter.com

Vissza a bloglistához