Nyelvvizsga jelentkezés

Ha már megszületett benned a döntés, hogy nyelvvizsgázol, még van egy-két dolog, amit érdemes végig gondolnod magával a nyelvvizsga jelentkezéssel kapcsolatban. Mit gondolj át feltétlenül?

Időpont

A nyelvvizsga időpontját úgy érdemes kiválasztanod, hogy időben kézhez tudd kapni az eredményeket. Ez elsősorban akkor fontos, ha a továbbtanuláshoz viszed ezzel a pontszámot, vagy valamilyen kurzusnak az előfeltétele a nyelvvizsga megléte, illetve ha a diplomád átvételének előfeltétele a nyelvvizsga megléte.

Az angol B2 szintű nyelvvizsgát tekintve a 2017-es évben Euro vizsgát február, március, május, augusztus, szeptember, november, december hónapban lehetett/lehet letenni. ECL nyelvvizsga esetén február, április, június, október, december. TELC esetében január, február, április, május, augusztus, szeptember, november. Tehát lényegében szinte minden hónapban van rá lehetőséged. 

Jelentkezési határidő

A nyelvvizsga jelentkezési határidő a kiírt nyelvvizsga napja előtti egy hónap szokott lenni. Természetesen a pontos határidőket ellenőrizd le.

Pótjelentkezés

Ha esetleg lemaradtál a jelentkezési határidőről, akkor sincs nagy gond, mert általában van pótjelentkezés is, aminek viszont van egy plusz díja.

Mikorra várhatóak az eredmények

A nyelvvizsgára jelentkezéskor azt is vedd figyelembe, hogy mikorra lesz meg az eredmény. Euroexam esetében a nyelvvizsga utáni 20. munkanapon vannak meg az eredmények, maga a nyelvvizsga bizonyítvány pedig a vizsgaeredmény meghirdetését követő negyedik héttől vehető át. ECL nyelvvizsgánál az eredmények a vizsga után egy hónappal kerülnek nyilvánosságra, viszont még egy hónapot vesz az igénybe, hogy maga a nyelvvizsga bizonyítvány is elkészüljön. TELC nyelvvizsga esetében az eredményhirdetést követően 30 napon belül készülnek el az bizonyítványok. A vizsgaeredmény itt is a nyelvvizsga napja után 30 napon belül kerül kihirdetésre.

Milyen hosszú a nyelvvizsga

Az Euroexam nyelvvizsgákat szombati napokon szokták megrendezni, 9:00 és 12:45 között. A nyelvvizsga szóbeli része 13:00 órától folytatódik. ECL nyelvvizsga esetében a szóbeli rész lehet más napon is, akár az írásbeli után, akár előtte. A szóbeli vizsga hossza 20 perc, az íráskészség 75 perc, olvasott szöveg értése 45 perc, hallott szöveg értése 35 perc. TELC esetében pedig az írásbeli vizsgarész 150 perc, a szóbeli vizsga beszédkészség része 20 + 16 perc, a hallott szövegértés része 30 perc. Az írásbeli és szóbeli vizsga ugyanazon a napon történik.

A fontos információkat hol találod meg?

Amennyiben úgy döntesz, hogy nyelvvizsgát teszel és nyelvvizsgára jelentkezel, mindenképpen olvasd el a vizsgaszabályzatot, mert abban részletesen le van írva minden a vizsga menetével kapcsolatban. A nyelvvizsgák honlapján ezek alatt a címszók alatt fogod megtalálni az információt: Vizsga információ, Vizsgaszabályzat, Tudnivalók vizsgázók számára.

Milyen részei vannak a nyelvvizsgának

Bármelyik nyelvvizsga típusról is legyen szó, mindegyik a négy alapkészséget teszteli:

  • Olvasás
  • Hallás utáni értés
  • Íráskészség (fogalmazás)
  • Beszédkészség

​Ezeken a készségeken kívül a nyelvvizsgák még tesztelik a

  • nyelvtan és
  • szókincs tudásodat is,

​bár ezek a területek az Euroexam és ECL nyelvvizsgák esetében nem külön feladatként szerepelnek, hanem bele vannak építve az értékelésbe. Tipikusan a fogalmazás és beszédkészség feladatoknál pontozzák a nyelvtani és szókincs tudást. TELC nyelvvizsgánál van külön Nyelvtani és Lexikai ismereteket tesztelő vizsgarész.

​Euroexam esetében van egynyelvű és kétnyelvű változat. Kétnyelvű változatnál van úgynevezett Közvetítés, Olvasott Szöveg értés, Íráskészség, Hallott szöveg értése, Beszédkészség. Az egynyelvű változatnál nincsen Közvetítés.

Nyelvvizsga eredmény, teljesítési minimumok

A sikeres nyelvvizsga feltétele a minimum 60%-os eredmény, az egyes vizsgarészeken külön-külön minimum 40%. 

Hogyan készülj fel

Amikor egy B2 szintű nyelvvizsgára jelentkezel, akkor már rendelkezned kell a B2 szintű nyelvtudással. Sajnos sokan azzal rontják el a nyelvvizsgájuk sikerességét, hogy előtte nem bizonyosodnak meg róla, hogy már valóban azon a szinten állnak-e. A nyelvvizsgák honlapján találhatóak tesztek és szóbeli feladatok, ezeket mindenképpen csináld meg! Ezen kívül nagyon érdemes a nyelvvizsgák felkészítő könyvét is beszerezni és az alapján felkészülni a nyelvvizsgára.

 

Vissza a bloglistához