Online angol tanulás

Ezúttal az online angol tanulás témáját szeretném egy kicsit körbejárni és megnézni, hogy mik az előnyei és az esetleges hátrányai ennek a tanulási módnak.

Az előnyök:

  • kényelmes

  • olcsóbb, mert nem kell utazásra pénzt költeni

  • időt lehet vele spórolni

  • rugalmas beosztás

  • a te tempódra van szabva

Ugye az teljesen egyértelmű, hogy mennyire kényelmes az online tanulási mód, mert nem kell valahol egy tanteremben üldögélni, hanem a saját foteledben, kanapédon, vagy akár az ágyadban is üldögélve is tudsz tanulni.

Bekészíthetsz magadnak egy csésze kávét vagy teát is és szépen kortyolgathatod közben. Ha esetleg közben becsönget a postás, hogy hozott egy csomagot, még azt is gyorsan át tudod venni.

Olcsóbban is ki tudsz jönni az online angol tanulási móddal, mert nem kell utazásra pénzt költened, ami bizony elég költséges is lehet.

Általában ha kiszámolod, hogy mennyit költesz el egy nyelvtanfolyamra és az oda való utazásra, valamint arra, hogy arányaiban melyik tanfolyamon szerzel több tudást, akkor valószínűleg az online tanfolyammal fogsz a legjobban kijönni.

A tanulásra szánt időt, vagy teljesen magad osztod be, mondjuk egy online tanfolyam esetében, de ha magántanárral tanulsz online formában, akkor is tudsz a tanároddal egyeztetni, hogy mikor tudsz vele tanulni.

Egy fizikai tanfolyam formájában nem sok lehetőséged van, akkor kell megjelenned az órán, amikor elő van írva. Ha esetleg megbetegszel, vagy valami közbejön, akkor nem maradsz le az anyagról, hanem egy későbbi időpontban veszed azt az adott anyagrészt.

Ezen kívül, ha neked valamiből plusz gyakorlásra van szükséged, az sem gond, csak időt kell rá szánnod. Főleg egy online magántanárral tényleg száz százalékban rád lehet szabni az órák menetét. Haladhatsz az anyaggal az átlagnál gyorsabban is, meg persze lassabban is, ha erre van szükséged.

Gondolj bele, hogy egy tanfolyami keretek között erre nem nagyon van lehetőség, fel kell venned a többiek tempóját, akkor is ha az lassabb mint ami neked megfelelő lenne, illetve akkor is, ha sokkal gyorsabb mint ami neked ideális lenne.

A hátrányok:

  • ha társaságban szeretsz tanulni, ez hiányozni fog

  • elején szokatlan lehet, hogy nincsen élő tanár

  • esetleg nem veszed annyira komolyan

Az első szembetűnő hátránynak nevezhető dolog, legalábbis ha abból a szempontból tárgyaljuk a dolgot, hogy társaságban tanulni jó dolog, akkor online angol tanulási formában nem igazán beszélhetünk erről.

Ugyan egy online angol tanfolyam keretében lesznek társaid, akikkel a csoporton belül tudsz beszélgetni, de azért ez mégsem olyan mint amikor személyesen találkozol a társaiddal.

Az is furcsa lehet először, hogy nincsen előtted fizikailag a tanár, bár ehhez gyorsan hozzá lehet szokni. Azt nem vitatom, hogy van, akinek ez nagyon zavaró lehet.

Online angol tanfolyam esetében vagy videón követed a tanárt, vagy mp3 formátumban hallod a hangját, illetve e-mailen keresztül is tudtok kommunikálni. Online magánóra esetében a videó chat formátumot bármikor tudjátok használni.

Van még egy hátrány, amit szerintem érdemes komolyan venni az online tanulási formáknál, hogy lehet, hogy egy idő után megunod. Nem jelentkezel be az online felületre, amikor kellene, mert úgy gondolod, hogy majd egy másik nap nézed meg, de akkor sincs kedved és húzódik az egész, egészen addig, amíg annyi anyagrésszel maradsz el, hogy inkább többet már fel se nézel.

Ezt érdemes az elején átgondolni, hogy tényleg neked való-e az online angol tanulási forma és elég kitartó leszel-e. Egy személyes tanfolyamnál nem csak a tanárod, de a társaid is nagyon motiválóak tudnak lenni és segítik a csoport összetartást.

Összességében véve én úgy gondolom, hogy jóval több előnye mint hátránya van az online angol tanulásnak. Mindenesetre érdemes kipróbálnod, főleg ha az időbeosztásodba nem fér bele az, hogy rendszeresen eljárj valahová angol órákra.

Vissza a bloglistához