Számít a személyiség az angol tanulás folyamatában?

Az angol tanulás összetett folyamat, amelynek bizonyos elemei megkerülhetetlenek és érdemes számításba venni őket. Ilyen például a személyiséged. A személyiségnek vannak olyan részei, amelyek előrelendítik, és vannak olyanok, amelyek esetleg nehezebbé teszik a nyelvtanulást. Nálad mi segíti az angol tanulás folyamatát?

<--break->

Mit érdemes a saját személyiségedről tudni? Valószínűleg sejted, hogy milyen habitusú vagy, de azért nem árt ha kívülről is kapsz egy kis megerősítést ezzel kapcsolatban, mert sokszor saját magunkkal kapcsolatban nem látunk tisztán, amiatt, hogy amiben benne vagyunk, az tűnik természetesnek. Most nagy körvonalakban vázolom fel a főbb személyiségtípusokat, Jung színeken alapuló tipológiája alapján. Négy színt különböztet meg, a pirosat, sárgát, zöldet és kéket. A színek érzékletesen szemléltetik a típusok jellemzőit. A piros határozott, dinamikus, céltudatos és erős akaratú. A sárga lelkes és nagy képzelőerővel rendelkezik, csapongó, felültetes. A zöld türelmes, nyugodt, passzív, időnként önállótlan. A kék óvatos, pontos, elemző, időnként határozatlan.

Mindenkivel előfordul, hogy jó napjai mellett néha becsúszik egy-egy rossz nap. Ez milyen szempontból fontos? Amikor jó napunk van, akkor minden könnyedén megy, amikor pedig rossz, hát akkor természetesen kevésbé. Ezzel azt akarom sejtetni, hogy ha nem vagyunk jó hangulatban, akkor a tanulás se fog úgy menni, ahogy kellene. Ilyenkor lehet érdemesebb relaxálni. A jó napokon viszont feltétlenül használjuk ki a személyiségünk adta pozitív vonásokat. 

Melyek a pozitív vonások és hogyan lehet kiaknázni őket? Akire a piros jegy jellemző, az elsősorban azt a vonását tudja jól kihasználni, hogy dinamikusan és lendületesen tudja magát belevetni a tanulnivalóba. Ilyenkor előre meg is tervezheti a haladás menetét és ütemét. Arra kell vigyáznia, hogy hajlamos egy kissé egysíkúvá válni, illetve hogy társait is időnként a háttérbe tudja nyomni. A sárga típusú ember mivel gyorsan reagál és gondolkodik, ezért az alternatív lehetőségeket és újdonságokat is ki fogja próbálni. Azzal kell vigyáznia, hogy nehogy túlzottan sok mindenbe vágjon bele egyszerre, mert akkor nem lesz ideje és ereje, hogy amit elkezdett, azt végig is csinálja. Nekik érdemes mindenképpen végiggondolniuk, hogy amit elkezdenek, azt végig is tudják csinálni és akciótervet készíteni.  A zöldek megfontoltak, szépen és nyugodtan haladnak előre az úton, amit elterveznek meg is csinálják. Nekik azonban kell a visszacsatolás és bátorítás, hogy ne veszítsék el a lendületüket. A kékek nagyon jól összpontosítanak, jól tűrik a monotonitást is, ezért a nyelvtani gyakorlófeladatok sem veszik el a kedvüket, ők a mások számára monotonnak tűnő feladatokat is végig tudják csinálni.

Milyen a nyelvtanulás folyamata? Ahhoz hogy jobban megértsd, hogyan is függ össze a személyiség és a nyelvtanulás, szeretném a figyelmedet felhívni néhány jellemzőre, ami a tanulási folyamathoz kapcsolódik. Az angol tanulás folyamata nem kifejezetten egy logikusnak és racionálisnak nevezhető dolog. Gondolj csak például a beszélgetésre vagy a hallás után értésre. Ezeken a területeken bizony gyorsnak, intuitívnak és lazának kell lenni. Valószínűleg egy olyan személyiség, aki nem viseli jól a hibázás lehetőségét, vagy esetleg sokat hezitál és gondolkodik, mielőtt bármit mondana, nehezebben fog ezeken a területeken boldogulni. Nyelvtani rendszerezés esetén viszont talán pont az alapból laza és spontán tanulók fogják egy kicsit rosszul érezni magukat. Ezért fontos megértened, hogy amikor úgy érzed, hogy a tanulási folyamat során valami nehezebben megy, az nem gond, hanem csak annak a jele, hogy a személyiséged egy olyan területe érintett, ahol jobban oda kell figyelned. Mindenkinek vannak jó és kicsit problémásabb területei.

Komfortzónából való kilépés? Hát igen, a tanulási folyamat a legtöbb esetben azt jelenti, hogy a szokottól eltérően kell cselekedni, ami sok esetben kényelmetlenség érzettel, néha akár frusztrációval is járhat. Térképezd fel, hogy  a te esetedben mi az erősséged és építs arra! Mivel tudod kiváltani azokat a szokásaidat, amelyek hátráltatnak az angol tanulásban? Tervezd meg, hogyan tudod a legtöbbet kihozni magadból!

Miben érdemes változtatni? Egy-két ötletet szeretnék felsorolni, ahhoz, hogy színesebbé és érdekesebbé tudd tenni a saját tanulási folyamatodat. Egy piros, dinamikus személy esetén a tanuló társaidra való fokozottabb odafigyelés jobb hangulatot teremthet, ha például csoportban tanulsz. Nyugodtan keress alternatívákat, ne csak a megszokott keretek között foglalkozz a tanulnivalóval! Sárga személyiségek vigyázzanak, hogy ne ússzanak el az idővel, próbálják meg, hogy egyszerre ne túl sok mindent akarjanak, inkább egy kicsit szűkítsék a lehetőségeket, néha nem árt a részletekkel is foglalkozni. A zöldek figyeljenek oda jobban, arra, hogy ne kritizálják saját magukat, igenis jól haladnak, még ha esetleg lassabban is mint mások. A kékek pedig ne ragadjanak le a részleteknél, nyugodtan legyenek lazábbak, a hibázás a nyelvtanulási folyamat természetes része és azokból is lehet tanulni!

Vissza a bloglistához