Sztorizzunk!

Sztori írás angolul nyelvvizsgára készülve, vagy csak akár úgy, gyakorlás és szórakozás céljából. Hogyan tudsz jól és élvezhetően sztorit, azaz történetet írni angolul?

A nyelvvizsgán úgy találod szemben magadat a legtöbbször ezzel a feladattal, hogy van egy adott sor, amit folytatnod kell. Természetesen, akik kreatívok, azokat semmi nem gátol, bár el tudok olyat képzelni, hogy nehéz továbblépni mondjuk egy ilyen mondatról:

Emma could not believe what she saw in front of her.

Te ezt hogyan folytatnád?

Ha megakadnál, semmi gond, van egy trükk, amivel tovább tudsz lépni.

Van néhány dolog, aminek mindenképpen benne kell lennie egy történetben, ezek segíthetnek.

A történet elemei:

  • maga a szereplő, kicsoda, micsoda (milyen a személyisége, hogyan viselkedik, hol lakik)
  • hol történik az esemény, hol van a szereplő
  • mi történik a szereplővel (a kezdeti lépés után mit tesz)
  • meglepő pont (itt lehet írni egy nehézségről)
  • megoldás (hogyan jut túl a nehézségen)
  • a történet vége

Ha ezeket a pontokat gyorsan végig gondolod, akkor már kerekedik is a történet. Mutatok egy példát. Ebben az esetben az első pontot el kell hagynunk, mert a kezdő pont adott.

Emma could not believe what she saw in front of her eyes.

She felt dizzy, the sun was burning her eyes. She looked around but she couldn't see anything else just the huge open space and a tree in the distance. She didn't remember how she had got there.

After a while she decided to walk to the tree. She started to walk slowly. Suddenly a big blue bird appeared above her head and started to attack her. She was afraid and started to run towards the tree.

Then it she remembered that there was the blue stone in her pocket that she had got from Joe. She took it out and held it in her hand. The bird grasped it and flew away.

When she arrived at the tree there she found Joe sitting in the tall grass. 'I knew you could do it!' he smiled at Emma. It was a test of bravery.

143 szóban fogalmaztam meg a történetet a felsorolt pontok alapján. Ezt még 50 szóval kell kiegészíteni és már van egy 200 szavas fogalmazásom.

Milyen elemek fontosak még egy történet írásakor?

  • természetesen legyen izgalmas, érdekes a történet, valami meglepő fordulattal
  • kötőszók és idővel kapcsolatos kifejezések helyes használata (at first, after, then, later, finally, eventually, as soon as, before, after a while, secondly, while)
  • az elmesélő igeidők helyes használata (past simple, past continuous, past perfect, esetleg past perfect continuous)
Vissza a bloglistához