15 apró, de fontos dolog az angolban

Azt hiszem az angol nyelv még akkor is tartogat meglepetést a nyelvtanuló számára, amikor már egy jó ideje tanulja. És hoppá, még mindig van olyan, amire nem számított. Első körben ott van az a jelenség, hogy egy-egy angol szónak olyan sokféle jelentése van. Ismerős? Az érzés, amikor már két jelentésével találkoztál a szónak, de jön a következő? Például a season szó évszakot is jelent és azt is, hogy megfűszerezed az ételt.

Most összeszedtem 15 olyan apróságot, amire még lehet, hogy nem figyeltél oda tudatosan, de sokat segít, ha tudod, hogy vannak az angolban. Csak úgy 'random' módon írtam őket össze, azaz, ahogy éppen az eszembe jutottak. Remélem hasznosnak fogod találni a listát!

 1. Amikor beszélünk, az angol szavak egymásba folynak, ezért sokszor nem két külön szóként, hanem egyként halljuk őket. Ez sokszor megtéveszti a kezdő nyelvtanulót, mert azt hiszi, hogy olyan szót hall, amit nem ismer, pedig ismeri, csak két külön szó csúszott egybe.

  Például Would you like a drink? Kérdésben a /d/ és /j/ hang csúszik össze és így 'wudja' lesz hallható, a like a esetében pedig a /k/ és /ö/-ből lesz 'lájkö'.

   

 2. Az előbb említett egybecsúszás abból a szempontból fontos, hogy így természetesebbnek tűnik a beszédünk és nem darabos. Ezért figyelj oda arra, hogy szóvégi mássalhangzó hangot kösd össze az utána következő magánhangzó hanggal. What's it about? Természetesen úgy hangzik, hogy watszitöbaut és nem watsz it öbaout.

   

 3. Bizonyos szótagok hangsúlyosak a szavakban, ez adja az angol jellegzetes ritmusát. A szótárakban egy vonalka jelzi a hangsúlyos szótag előtt, hogy ott meg kell nyomni a szót. De hogyan is vitelezd ezt ki, azaz hogyan tedd hangsúlyossá az adott szótagot? Egy kicsit hosszabbra nyújtva, hangosabban és magasabb hangfekvéssel ejtsd az ilyen szótagokat. Bármelyik online szótárban tudod ellenőrizni, hogy jól mondod-e.

   

 4. Talán magyarul egy kicsit közvetlenebbül fejezünk ki dolgokat, de angolul mindent finomabban 'illik' kifejezni. Például ha valamivel nem értesz egyet, akkor ne fejezd ki túl direkten, hanem a következő kifejezésekkel tudsz finomítani: I'm sorry, but I don't agree with you. I'm afraid … I have a different opinion about that. I'm not sure that's a good idea. I don't think it's the best restaurant in town.

   

 5. Névmásokkal elkerülhetőek a szóismétlések és hosszú mondatok. Mindenképpen tanuld meg helyesen használni a személyes névmásokat, a birtokos névmásokat és a tárgy esetben lévő névmásokat! Például: I like fruit but I don't eat cherries. I don't like them at all.

   

 6. A dátumokat így írjuk: 6 September, vagy 6th September és így ejtjük the sixth of September

   

 7. Főnevek helyettesítésére használhatjuk a one/ones szót. I'll buy the red bag for Jenny and the blue one for Tom. She has a lot of skirts and the long ones are her favourite.

   

 8. A 'milliárd' számra az angol a 'billion' szót használja: 3,568,451,553 Three billion, five hundred and sixty-eight million, four hundred and fifty-one thousand, five hundred and fifty-three.

   

 9. Telefonszámokban a 0 számra 'oh'-t mondjál.

   

 10. Az angolban sok olyan szó van, amit nagyon másképp ejtünk ki, mint amit a benne szereplő betűk alapján gondolnánk. Cough /káf/, ache /éjk), thumb /tám/. Az ilyen rendhagyó kiejtésű szavakat érdemes úgy kiírnod, hogy aláhúzod azt a betűkombinációt, amit különlegesen ejtünk ki.

   

 11. A 'get' az egyik leggyakoribb ige az angolban és több mint 20 jelentése van. Alapból azt jelenti, hogy kap, szerez, de számos más jelentése is van, attól függ, hogy milyen kifejezésben szerepel. Itt van néhány: get hungry – megéhezik, get home – hazaérkezik, get a job – munkát kap, get a new car – új autót vesz, get to work – beér a munkába, get better – jobban van, get up – felkel, get on a bus – buszra száll, get dressed – felöltözik, get ready – elkészül, get a good grade – jó jegyet kap.

   

 12. Számos még nem tanult szónak a jelentését ki tudod következtetni az előtagok (prefixes) alapján. Persze ehhez ismerned kell a leggyakoribb előtagokat. un- és dis- = nem, untrust – nem bízik meg benne, disagree – nem ért egyet, re- = újra, reuse – újrahasznál, over- = túl sok, overcook – túlfőz, under- = alul, underjudge – alulértékel, mis- = rosszul, misunderstand – félreért/rosszul ért

   

 13. A beszélt nyelvre a rövid mondatok jellemzőek, ha írunk valamit, akkor összetettebb mondatokkal messzebb jutsz, azaz élvezhetőbb lesz az írásod. Írásban a rövid mondatok gyerekesnek tűnnek. Ezért használd az összekötő szavakat, mint az and, because, but, however, although, stb.

   

 14. Nagyon sok angol igének van vonzata (valamilyen prepozíció áll utána). Az igéket a prepozíciókkal együtt érdemes megtanulni, mert különben amikor használod valószínűleg sokszor nem a megfelelő prepozíciót fogod használni. Például argue with someone – vitatkozni valakivel, pay attention to somebody – odafigyelni valakire, wait for someone – várni valakire, look for something – keresni valamit.

   

 15. Betűk, amik oda vannak írva, de nem ejtjük. Ilyen szóból is jó sok van. Ott van a betű, de úgynevezett 'silent letter', azaz nem képez hangot. Például a w az answer /ánször/ szóban, a h az hour-ban /áur/, az s az island /ájlend/ szóban, a t a ballet szóban /beléj/.

 

Vissza a bloglistához