Mi az amiről lemaradsz, ha nem jó az angol nyelvtanod?

Mitől félsz jobban, hogy nincs elég időd az angolod fejlesztésére, vagy hogy úgy érzed soha nem leszel képes jól használni az angolt?

Ezek az érzések külön-külön is frusztrálóak, hát még ha egyszerre mindkettővel küszködsz.

Talán te is azok közé tartozol, akik szeretnék az angol nyelvtanukat fejleszteni, csak még nem találtad meg a megfelelő módot.

Sokan gondolják úgy, hogy az angol nyelvtan nem is fontos, a fő, hogy beszélni tudjon az ember és jó legyen a szókincse.

Természetesen a kommunikációs készség és megfelelő szókincs nélkül nem fogsz tudni beszélni, na de ha nincsen meg a nyelv szerkezete, akkor mire építed rá a szavakat?

Te ezen elgondolkodtál már, hogy mire lehet azzal menni, ha az ember csak úgy dobálja a szavakat egymás után? Nem mindegy, hogy a szavak hogyan viszonyulnak egymáshoz, mi mikor történik és hogy valaki aktívan vesz részt valamiben, vagy esetleg történnek vele a dolgok.

Képzelj el egy olyan szituációt, hogy valakivel meg akarod beszélni, hogy hánykor tud hozzád átjönni beszélgetni egy jót. Ha azt mondod, hogy I go home at 5 és azt gondolod, hogy ezzel azt fejezed ki, hogy 5-kor hazamész és akkor már ráérsz, akkor tévedsz, mert az valójában azt jelenti, hogy 5-kor szoktál hazamenni.

Szóval ne lepődj meg, ha erre megkérdezik, hogy And today, what time are you going home? Mert hát ugye most nem arra kíváncsiak, hogy hánykor szoktál hazamenni, hanem hogy ma hánykor mész haza. Te persze lehet, hogy erre csodálkozni fogsz, hogy minek kérdezi meg, hogy hányra érsz haza, amikor most mondtad el...

Na ha nem ismered az angol nyelvtant jól, akkor sok ilyen hasonló helyzetbe fogsz kerülni. Félre fognak érteni és te is rendesen félre fogsz érteni másokat.

Egyébként is, nem lenne jó szépen és kereken fogalmazni? Vannak helyzetek, amikor ciki a slamposság. Vagy egészen egyszerűen olyan helyzetekbe kerülsz, amikor pontosan meg kell értetned magadat, mert fontos hogy jól kommunikáld le azt, amit mondani akarsz.

Az, hogy nyelvvizsgáznod kell vagy akarsz, megadja az egész angol nyelvtani rendszerezésnek a keretet. Ha nem jó az angol nyelvtanod, akkor kevésbé esélyes, hogy sikerrel letedd a nyelvvizsgát.

Most már érted, hogy miért nem lehet kihagyni az angol tanulás folyamatából az angol nyelvtant? Sőt, első helyen kellene kezelni ezt a témát!

Mi az az 5 dolog, ami garantáltan nem fogja előrelendíteni az angol nyelvtanodat?

  1. A halogatás borzasztóan rosszat fog tenni az angol nyelvtanodnak. Nem fog fejlődni. Kis kezdeti csírájában fog továbbra is maradni, ha nem lépsz ki a komfortzónádból.

    A halogatás könnyű, de hosszú távon nagyon-nagyon rossz stratégia. Minél tovább húzod, annál jobban fog zavarni. Ráadásul, ha már tényleg régóta halogatod az angol nyelvtanod fejlesztését, akkor az az esély is megvan, hogy amit már eddig tanultál, egyre jobban elvész a feledés homályában. Nem egy jó stratégia.

  2. Ha azt gondolod, hogy nem is fontos a nyelvtan és elég a szókinccsel foglalkozni. Hát igen, a szókincs fejlesztése örök folyamat, szinte sosem lehet abbahagyni, mert olyan széles az angol szókincse, hogy mindig lehet újat tanulni. Viszont ha nincs jól felépítve a nyelv szerkezete, akkor a szavak nem sokat érnek önmagukban. A szókincsfejlesztés nem fogja a nyelvtani tudásodat fejleszteni.

  3. Az iskolában mindig ötös voltál angolból, ezért az angol nyelvtanod is jó kell hogy legyen, úgy gondolod, hogy ez pont elég egy nyelvvizsgához vagy hogy jól tudjál angolul. Ez lehet akár tényleg így is, akkor ha kiemelkedően jó volt az angol oktatás az iskoládban.

    De honnan tudod, hogy tényleg kiemelkedő volt? Van összehasonlítási alapod? Tudod az angolt annyira jól és átlátod annyira, hogy ebben bizonyos legyél? Biztos, hogy nem bíztad el magadat túlzottan?

  4. Már régóta tanulod az angolt, ezért már mindent tudsz. Ha ez van a fejedben, akkor szintén tévedhetsz. (Bár legyen így és tényleg a hosszú tanulási idő egyenlő a jó angol nyelvtannal is.) Azért nem árt utánanézned, hogy milyen nyelvi elvárások vannak a megadott nyelvvizsga szinteken. Az évek száma nem feltétlenül arányos a nyelvtani tudás mértékével.

  5. Említsük meg a negatív gondolatokat is. Ha csak annyi van a fejedben, hogy neked nem megy az angol, pláne nem a nyelvtan, azzal tényleg nem fogsz segíteni se magadon, se az angol nyelvtanod fejlődésén. Nézz utána, hogy mi az, amit tudnod kell és cselekedj!

Sokan járnak így, vajon te is köztük vagy?

Arra jöttem, rá, hogy sokan azért utálják olyan nagyon az angol nyelvtant, mert még nem fogták fel a jelentőségét. Csak az eszméletlen unalmas és érthetetlen nyelvtani magyarázatokra emlékeznek a tanulmányaikból. Illetve magára a magyarázatra nem is, hanem arra, hogy valamit a tanár magyaráz, ők meg persze nem értenek semmit.

Neked milyen emlékeid vannak? Te hogyan tanultad a nyelvtant?

Még nem nagyon találkoztam olyan tanulóval, aki nagyon oda lett volna érte. Sőt, sokan olyan kívánsággal keresnek fel, amikor angol akarnak tanulni, hogy de ne nyelvtanozzunk, az nem szükséges.

Persze én mindig felvázolom, hogy nyelvtan nélkül nem lehet angolt tanulni, mert az a nyelvnek a váza, amire az egész tudást rá lehet alapozni.

Igazság szerint angol nyelvtant tanítani magyarázat nélkül nagyon nehéz, főleg azért, mert a tanulók el is várják a magyarázatokat. A tanulási folyamat már csak ilyen, az agyunk szeret elemezni. Persze van amit nem érdemes túl sokat csűrni-csavarni, mert a magyarban nem létezik egy csomó olyan elem, ami az angolban igen.

Ezért sokszor néhány jól megválasztott példamondattal előrébb lehet jutni, illetve az adott szerkezet begyakorlása nélkül fel sem lehet építeni a tudást. Az angol nyelvtant elsősorban nem megérteni kell, hanem megismerkedni kell az elemekkel és azokat begyakorolni.

Lehet azt gondoltad, hogy gyorsan megtanulod az angol nyelvtant, megérted és már használni is tudod. Ez azért nem egészen így van, kell az adott elemek begyakorlása és a tudás beérése is. Az angol nyelvtant nem lehet úgy tanulni mint a matekot vagy a történelmet. Más módon dolgozza fel az agyunk.

Szóval ha esetleg úgy álltál volna hozzá az angol nyelvtanhoz mint bármilyen más tantárgy tanulásához, akkor megsúgom, hogy valószínűleg a módszerrel volt a baj ha még mindig nem megy jól az angol.

Hogyan lehet megoldani az angol nyelvtan tanulásának a problémáját?

Ahogy már fentebb tárgyaltam két dolog nagyon fontos az angol nyelvtan fejlesztésének a témájában. Az egyik maga a módszertan, hogy hogyan állsz neki a fejlesztésnek, a másik pedig a hozzáállás módja.

Akkor fogod tudni az angol nyelvtanodat igazán érdemlegesen fejleszteni, ha tudod, hogy mit kell tudnod és hová kell eljutnod. Amíg valaki meg nem mutatja neked, hogy mik a szükséges elemek, addig még csak elképzelni se tudod, hogy meddig kell eljutnod.

Ha csak kósza elképzelések vannak a fejedben, akkor könnyű félreérteni, hogy mit lehet tudásnak tartani. Viszont ha van egy olyan útmutató a kezedben, ami megmutatja, hová kell eljutnod és ráadásul fel is tudja vázolni, hogy mit és mennyit kell tanulnod, akkor már csak az úton kell végighaladnod.

Akkor már nincs többet sötétben tapogatózás és jobban fogod érezni, hogy mennyi időt kell eltöltened az angol nyelvtanod fejlesztésével. Lesz egy behatárolható idő intervallum is, hogy mennyi idő alatt hová tudsz eljutni és nem fog nyomasztani a frusztráló érzés, hogy tudod hogy valamit kellene tenned, de nem tudod, hogy mit.

Kell a stratégia és kell az iránymutatás. Meg persze a döntés, hogy megjavítod az angol nyelvtanodat és igenis jól fogsz írni és beszélni angolul. Ezek a szükséges hozzávalók a jól angol tudás kiépítésének az elkezdéséhez.

Hogyan tudsz előrébb jutni az angol nyelvtanod megjavításában?

Mivel én már régóta arról beszélek, hogy milyen fontos az angol nyelvtan, mert mindent erre építünk rá és mindig figyelmet fordítok a nyelvtani alapozásra, létrehoztam egy olyan online tanfolyamot, ami kifejezetten az angol nyelvtan fejlesztését tűzi ki célul.

Konkrét nyelvtani témakörök vannak úgy egymásra fűzve, hogy kiegészítsék egymást és hogy egy olyan stabil nyelvtani tudást adjon a kezedbe, amellyel tényleg jól fel tudod építeni az angol tudásodat. Akár nyelvvizsgára vagy érettségire készülsz, vagy csak úgy szeretnéd jobbá tenni az angolodat, mindenképpen javaslom ezt a tanfolyamot.

Tudom, hogy a legtöbb embernek nincs rengeteg ideje a mindennapi teendők mellett, ezért igyekeztem úgy összeállítani az anyagot, hogy lehetőleg minél kevesebb időt kelljen vele tölteni, de természetesen úgy, hogy mégis alapos legyen.

Inkább több alkalommal foglalkozz vele keveset, mint egyszerre sokat. A nyelvtanulásnál mindig nagyon fontos a rendszeresség.

Ha az angol nyelvtanod se annyira jó és az időd se túl sok, akkor neked való ez a tanfolyam! Itt tudod megnézni, hogy pontosan miről van szó:

Angoljavító

 

Vissza a bloglistához