Szeretnél az angol tanuláshoz való hozzáállásodon változtatni?

Mit tehetsz ha úgy érzed régóta el vagy akadva az angol tanulásoddal?

 

Lehet már túl vagy néhány tanfolyamon és lehet, hogy már általános és középiskolás korodban is tanítottak téged angolul, mégsem érzed, hogy haladnál előre?

 

Az is lehet, hogy te már elástad magadat, hogy neked nem megy az angol, nem vagy egy nyelvtehetség, vagy hogy nálatok senki nem volt jó nyelvekből.

 

Én úgy gondolom, hogy mindenki, aki egészségesen született, ugyanazokkal az agyi lehetőségekkel kezdi az életet, a kérdés inkább az, hogy mit kezdünk vele és hogyan aknázzuk ki a lehetőségeket.

 

A világról alkotott felfogásunk, hogy mit szeretünk, hogyan reagálunk a körülöttünk zajló dolgokra, kora gyerekkorunkban alakul ki. Az is ilyenkor alakul ki, hogy mit gondolsz és mit érzel saját magadról. A legtöbbünknek vannak saját magáról limitáló, lekicsinyítő gondolatai, sokszor már olyan szépen beivódtak ezek a gondolati minták a lényünkbe, hogy észre se vesszük.

 

Hogy mindezt miért írom az angol tanulással kapcsolatban? Úgy hiszem, hogyha küzdelmesnek találod az angol tanulását és túl régóta húzódik, annak mindenképpen valami érzelmi, illetve gondolati háttere van. Ha jó tanárokkal, jó könyvekből, sok időt eltöltve se fejlődött megfelelően az angolod, akkor a küszködés folytatása helyett érdemes lenne megvizsgálni, hogy mit gondolsz saját magadról, mennyire vagy negatívan gondolkodó saját magaddal kapcsolatban.

 

Ha a negatív gondolatoknak nem tudsz véget vetni, nem nagyon fogsz tudni nagyot lépni előre. De még kicsit se nagyon. A dolgok akkor mennek haladósan előre, amikor pozitív és motivált vagy. Emlékezz vissza bármilyen olyan élethelyzetre, amikor jól teljesítettél. Mi volt benned, mit gondoltál, mit éreztél? Biztos volt valami tetterő benned, ami vitt előre. Ezt az érzést fel tudnád használni ahhoz, hogy másolod és felhasználod a gondolati és érzelmi mintát? Próbáld meg!

 

Változni és változtatni te is képes vagy! A változás ott kezdődik, hogy átgondolod hogyan működsz és mit gondolsz magaddal és a körülötted lévő dolgokkal kapcsolatban.

 

Mit gondolsz jelenleg az angol tudásoddal kapcsolatban?

 

Azokat a gondolatokat csípd el, amik azonnal és spontán jönnek elő!

 

Amennyiben negatív gondolatok és érzések jönnek, azt figyeld tovább hogy

 

Honnan jön ez a rossz gondolat?

 

Ki alakította ki?

 

Ez a te gondolatod vagy átvetted valakitől?

 

Mutatok egy példát:

 

Felteszed magadnak a kérdést: Mit gondolok jelenleg az angol tanulásommal kapcsolatban?

Ez a gondolat jön: Bakker, sosincs rá időm.

Felteszed magadnak a kérdést: Honnan jön ez a gondolatom, hogy nincsen rá időm?

Bevillan egy kép: Ötödikes vagy, holnap töri doga, szeretnéd ha a szüleid segítenének a tanulásban. Apád nincs otthon, a második műszakot nyomja, anyád áll a tűzhely mellett, valamit vadul kavargat. Amikor a könyveddel közelítesz felé, szinte rád förmed hogy ezt nem lehetne később? Megmerevedsz, odébbállsz, miközben levonod a tanulságot, hogy a te tanulásodra sosincs rendesen idő.

És akkor sorra bevillan, hogy mennyi mindenre nem jutott rendesen idő az életedben, amit szerettél volna, de ami neked fontos, arra nincsen idő, azt majd valamikor később lehet megcsinálni... lehet az angol csak egyike azoknak a területeknek, amik elakadtak egy régi következtetésed miatt...

 

Ha megvan hol és hogyan szedted össze a negatív és limitáló gondolatodat, az azt jelenti, hogy tudatosítottad a problémádat. Eddig homályban, sötétségben, mélységben volt, most viszont napvilágot látott.

 

Most jön az, hogy

 

Változtasd meg a hozzáállásodat az angol tanulásodhoz!

 

Természetesen csak pozitívan gondolkodva és fogalmazva!

 

Eleinte lehet, hogy furcsa lesz, hogy pozitívan fogalmazol, ez főleg akkor igaz, ha nagyon hozzá vagy szokva a limitáló gondolkodásmódhoz.

 

Fogalmazhatsz így: Napról napra egyre több időt fordítok az angol tudásom fejlesztésére, mert szeretek az angollal foglalkozni, hasznomra válik és könnyedén tanulom.

 

Ezt mondd el néhányszor magadnak, de le is írhatod és elhelyezheted egy látható helyen.

 

Miért fontos a probléma feltárás és a változtatás?

Az érzelmek mint valami láthatatlan karácsonyfa dísz csüngenek rajtunk, de a nehéz, rossz érzések és gondolatok lehúznak és elviszik a figyelmet és energiát. Én most kifejezetten az angol tanulás témakörében jártam ezt a témát körül. De ha tágabb körben gondolkodunk, láthatjuk, hogy egy-egy probléma mögött vagy alatt húzódik egy nagyobb és kiterjedtebb problémakör.

Nem sikerül időt szakítanod az angolra? Lehet nem is maga az angol a probléma? És nem is az, hogy valóságos-e hogy kevés időd van, hanem az, hogy gyerekkorodban rögzítettél magadban egy látásmódot, azt, hogy hiába szeretnéd, nincs idő a tanulásodra, nincs idő rád, magadra.

Amikor már nem úgy gondolkodsz és nem az az alap sémád, hogy nincs időd, akkor fogod igazán látni, hogy milyen lépéseket tudsz azért megtenni, hogy konkrétan foglalkozzál az angoloddal. Mert akkor már nem fogja az idődet és energiádat elvinni az a tudat alatti berögzültség, hogy nincs idő. Lesz időd és azt kell megtervezned, hogyan állítsd az angolod fejlesztésének szolgálatába.

Természetesen a példában bemutatott problémakörön kívül lehetnek mások is, sokféle negatív programozás létre tud jönni, bár azt hiszem az idővel kapcsolatos sok ember életében jelen van.


 

Szeretnéd, hogy segítsek neked az angolhoz való hozzáállásodat pozitívra változtatni? Itt keress meg: eletkepesangol.hu@gmail.com

 

Fotó: pixabay.com

Vissza a bloglistához